Hramul Bisericii „Sfântul Apostol Toma” din Oarța de Sus, Maramureş

Un articol de: Darius Echim - 03 Mai 2022

În Duminica a 2-a după Paști (a Sfântului Apostol Toma), Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul natal, Oarța de Sus, județul Maramureș, cu prilejul hramului bisericii parohiale, care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Toma.

La Altarul de vară din curtea bisericii parohiale, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhi­episcopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Ma­ramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre faptul că „pe Domnul Hristos Îl întâlnim la Sfânta Liturghie”.

„Dacă suntem atenți la slujba Sfintei Învieri, în cuvântul de învățătură, Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune: «Masa este plină, ospătaţi-vă toţi. Viţelul este mult, nimeni să nu iasă flămând. Gustaţi toţi din ospăţul credinţei; împărtăşiţi-vă toţi din bogăţia bunătăţii». (…) Iubiți frați și surori, bucurie mare este că ne-a mai adus încă o dată Dumnezeu la hramul bisericii noastre și ne-am întâlnit unii cu alții pentru că, de multe ori, ne este tare dor; dar, în același timp, plecăm cu convingerea că aici ne-am întâlnit cu Domnul Iisus Hristos, că la Sfânta Liturghie ni Se descoperă Hristos, așa cum i S-a descoperit lui Toma, ucenicilor Luca și Cleopa și multor altora. Să dea Dumnezeu ca de la această întâlnire cu El să plecăm toți cu sufletul plin de bucurie”, a spus ierarhul. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi al Parohiei „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej.

La finalul slujbei, pr. paroh Dumitru Vlad a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru purtarea de grijă pe care o are față de cre­dincioșii din Oarța de Sus. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a oferit cărți duhovnicești tuturor copiilor prezenți. Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși și fii ai satului, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei.