Hramul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Sângeorz‑Băi

Un articol de: Darius Echim - 24 Aprilie 2024

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, marți, 23 aprilie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhi­episcopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul hramului și prăznuirii ocrotitorului spiritual al orașului.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârşit Liturghia Darurilor mai înainte sfințite şi a rostit un cuvânt de învățătură despre mărturisire și apostazie, arătând că „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este un exemplu strălucit de mărturisire a credinței în Domnul nostru Iisus Hristos”.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi. La chinonic, Grupul vocal tradițional „Spice”, coordonat de prof. Anamaria Marti, a interpretat pricesne, iar la sfârșitul Liturghiei, un grup de elevi de la Şcoala Gimnazială „Artemiu Publiu Alexi” din Sângeorz-Băi, coordonat de înv. Mărioara Avram, înv. Ana-Maria Strugar, Nicoleta Croitor şi de prof. Ioana Drăgan, a susținut un program artistic în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul bisericii și al orașului.

Preotul paroh Paul Gavriloaie i-a oferit ierarhului o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, iar secretarului de stat pentru Culte, Ciprian Vasile Olinici, prezent la slujbă, i-a dăruit un clop cu pană de păun, specific Țării Năsăudului. Copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

IPS Părinte Andrei a săvârşit slujba Sfeștaniei și a binecuvântat noua capelă mortuară din oraș, edificată de Primăria Sângeorz-Băi. În semn de prețuire și recunoștință, ierarhul i-a oferit primarului orașului Sângeorz-Băi, Cătălin Bota, Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni. La slujbă au fost prezente numeroase oficialități, în frunte cu secretarul de stat pentru Culte, Ciprian Vasile Olinici, precum şi credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice Țării Năsăudului.