Hramul Catedralei Episcopale din Vârșeț
La invitația Preasfințitului Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix, la marele praznic al Înălțării Domnului, o delegație din Arhiepiscopia Timișoarei condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a fost prezentă la Vârșeț, Serbia, unde a participat la manifestările dedicate hramului Catedralei Episcopale. Înaltpreasfințitul Mitropolit Ioan a vizitat, cu acest prilej, mai multe parohii românești din Banatul Sârbesc.
Praznicul Înălțării Domnului a avut o semnificație deosebită în acest an pentru credincioșii ortodocși români din Serbia. Aceștia s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a Mitropolitului Banatului, însoțit de clerici de la Centrul eparhial din Timișoara. Sărbătoarea hramului Catedralei Episcopale din Vârșeț a început cu Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan și Preasfințitul Părinte Daniil, înconjurați de un sobor numeros de preoți și diaconi din cele două eparhii. Credincioșii de aici s-au rugat împreună cu frații lor din țară, evidențiindu-se unitatea de credință și neam care există între românii de pe aceste meleaguri. În cadrul slujbei au fost înălțate și rugăciuni pentru toți eroii sârbi și români căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea țării și a credinței strămoșești. La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a rostit un cuvânt de învățătură referitor la marele praznic împărătesc al Înălțării Domnului și a oferit în dar Preasfințitului Părinte Daniil o cruce de binecuvântare, realizată în Atelierele Patriarhiei Române.
În semn de recunoștință, Preasfințitul Părinte Daniil i-a mulțumit Mitropolitului Banatului pentru prezență și darurile aduse și i-a făcut invitația de a reveni în această eparhie și a-i bucura duhovnicește pe credincioșii români de aici ori de câte ori timpul îi va permite. În cadrul manifestărilor dedicate hramului Catedralei Episcopale, a fost dezvelită o placă comemorativă închinată Sfântului Ștefan cel Mare ca dovadă a unității de neam, credință și limbă a tuturor românilor. După agapa frățească, cele două delegații, alături de oficialitățile locale prezente, au vizitat Primăria și Consulatul General al României din Vârșet. La Primăria Vârșețului a avut loc și o conferință de presă, Înaltpreasfințitul Mitropolit Ioan adresând un mesaj de prietenie și bună înțelegere între cele două popoare. Programul a continuat cu o vizită pastorală în parohiile Mesici, Coștei, Nicolinț, Alibunar și Sân Mihai, unde Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a fost primit cu multă bucurie. În Parohia Coștei, oaspeții au fost întâmpinați de clerici și credincioși pe ritmurile renumitelor fanfare din localitate. Aici a fost sfințită o troiță ridicată în incinta bisericii cu sprijinul Societății culturale „Mihai Eminescu” în memoria slujitorilor culturii din Coștei, preoți, dirijori, fanfariști și coriști, și a fost dezvelită o placă comemorativă în amintirea dirijorului și compozitorului Ion Rotariu Cordun. De asemenea, au fost înmânate invitaților diplome și medalii din partea gazdelor din Coștei. Ziua s-a încheiat prin săvârșirea slujbei Acatistului Sfinților Împărați Constantin și Elena, în Parohia Sân Mihai, unde aproape întreaga comunitate românească a participat la rugăciune. În fiecare parohie pe care Înaltpreasfinția Sa a vizitat-o a oferit în dar un Liturghier parohului bisericii.