Hramul Catedralei Mitropolitane din Timișoara
Catedrală Mitropolitană din Timișoara, cu hramul principal „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur”, a îmbrăcat duminică, 30 ianuarie, straie de sărbătoare. Programul liturgic dedicat sărbătoririi Sfinților Trei Ierarhi i-a adunat, în duh de rugăciune, pe credincioșii bănățeni, care au adus prinos de cinstire celor trei mari teologhisitori, prăznuiți în întreaga lume creștină.
Hramul istoric al catedralei bănățene a debutat sâmbătă, 29 ianuarie, cu slujba Vecerniei cu Litia, oficiată de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La finalul slujbei, părintele Ionel Popescu, vicar eparhial, a vorbit despre viața celor trei mari ierarhi și importanta lor contribuție la teologia creștină, fiind considerați până în ziua de astăzi drept modele de viețuire creștină.
În ziua sărbătorii, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, înconjurat de preoți din permanența Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, și de preoții și diaconii catedralei. La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a rostit un cuvânt de înățătură, explicând fragmentul evanghelic duminical, narat de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca.
Manifestările cultural-religioase închinate Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic ortodox, au fost prefațate, în capitala Banatului, de o conferință online, în cadrul căreia au fost susținute două prelegeri: lect. dr. Daniel Lemeni: „La școala Sfinților Trei Ierarhi: despre sfințenie, asceză și viață duhovnicească”; și pr. lect. asociat dr. Nichifor Tănase: „Vederea lui Dumnezeu și experiența luminii necreate în teologia isihastă”. De asemenea, în ziua prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi, la Paraclisul mitropolitan din incinta Liceului „C.D. Loga”, imediat după săvârșirea Sfintei Liturghii, a avut loc o dublă lansare de carte: „Istorisire despre viețile monahilor din Egipt”, studiu introductiv, note, glosar și bibliografie de Daniel Lemeni, Editura Doxologia, Iași, 2021; și Nichifor Tănase, Constantin Jinga (coord.), „Simpozionul de educație și spiritualitate ortodoxă «Polis și Paideia»”, Editura Academiei Române, București, 2021.