Hramul Catedralei „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Deva
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, în perioada 3-6 decembrie 2013, racla cu fragmente din moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, a fost adusă în Episcopia Devei şi Hunedoarei.
Racla cu fragmente din moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, este adusă în pelerinaj în Episcopia Devei şi Hunedoarei, cu ocazia prăznuirii a două dintre marile sărbători ale eparhiei: pomenirea Sfintei Mari Muceniţe Varvara, Ocrotitoarea minerilor, şi hramul Catedralei Episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Deva, conform unui comunicat al biroului de presă al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Pe 3 decembrie, o delegaţie a Patriarhiei Ortodoxe Române, condusă de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, însoţit de Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, în calitate de gazdă, şi de Preasfinţitul Andrei Făgărăşeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a adus moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena la Petroşani, în Biserica „Sfânta Mare Muceniţă Varvara“, din Parohia Livezeni I, situată în Cartierul Aeroport din Petroşani.
Hramul Sfintei Muceniţe Varvara
La orele 17:30, a început slujba Privegherii, oficiată de un sobor de preoţi din cadrul Episcopiei Devei şi Hunedoarei şi al Protopopiatului Ortodox din Petroşani. Când clopotele şi toaca de lemn au început să bată, toată lumea din biserică şi preoţii au ieşit să întâmpine delegaţia de la Patriarhie, care aducea sfintele moaşte.
Soborul de preoţi i-a întâmpinat imediat pe oaspeţii aşteptaţi, după care tot soborul în frunte cu credincioşii au înconjurat biserica, după cum se obişnuieşte la astfel de evenimente. Apoi, racla a fost depusă în biserică, într-un loc special amenajat. Credincioşii s-au închinat şi s-au rugat pentru ei şi familiile lor.
A doua zi, 4 decembrie, dimineaţa, s-a oficiat Acatistul Sfintei Mari Muceniţe Varvara, urmat de Sfânta Liturghie, oficiată de cei trei ierarhi şi de un sobor de preoţi din Episcopia Devei şi Hunedoarei. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Radu Kosztner, pe seama bisericii cu hramul „Schimbarea la Faţă“ din Parohia Ocolişu Mare, Protopopiatul Haţeg. Sfintele slujbe s-au încheiat cu o agapă frăţească, aşa cum se obişnuieşte la această parohie de ani de zile, sute de porţii de mâncare de post, apă minerală şi sucuri fiind oferite tuturor celor prezenţi.
În după-amiaza zilei de 4 decembrie, racla cu moaşte a fost dusă în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Haţeg, unde a rămas până în dimineaţa zilei de 5 decembrie. Racla cu moaşte a ajuns apoi în Catedrala „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Hunedoara, moment urmat de oficierea Sfintei Liturghii. Aseară, racla cu moaşte a fost purtată în procesiune spre Deva, unde a fost întâmpinată la Catedrala episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae“ şi aşezată spre închinarea credincioşilor, moment care a fost urmat de săvârşirea slujbei Vecerniei unită cu Litia. La final, corul preoţesc „Sacerdotes“ al Episcopiei Devei şi Hunedoarei a susţinut un concert de colinde.
Hram la Catedrala din Deva
La ora 9:00, soborul de ierarhi, format din PS Episcop Gurie, PS Episcop Varsanufie Prahoveanul şi PS Episcop Andrei Făgărăşanul, a fost întâmpinat în Catedrala Episcopală, urmând apoi săvârşirea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii cu ocazia sărbătoririi hramului, Sfântul Ierarh Nicolae. Racla cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena a fost rânduit să rămână la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Deva până în după-amiaza zilei. Credincioşii din întreg cuprinsul judeţului Hunedoara sunt aşteptaţi să participe la aceste manifestări de înălţare spirituală, momente menite să aducă bucurie şi pace în sufletele noastre, în pragul marelui praznic al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, conform comunicatului transmis de biroul de presă al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.