Hramul Centrului social-cultural „Sfântul Ilie” de la Miclăușeni

Un articol de: Tudorel Rusu - 20 Iulie 2021

Centrul social-cultural „Sfân­tul Ilie”, instituţie înfiinţată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru administrarea castelului şi parcului de la Miclăuşeni, şi-a serbat marți, 20 iulie, hramul. Sfânta Liturghie, cu ocazia sărbătorii, a fost săvârșită în Biserica „Buna Vestire” a Mănăstirii Miclăuşeni de Prea­sfințitul Părinte Nichifor Botoșă­neanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Răspunsurile la strană au fost date de un cor de teologi. La slujba arhierească, alături de obștea de mo­nahii a mănăstirii și de maica stareță Mihaela Stroiescu, au fost prezenţi credincioşi din oraşele Iaşi, Roman şi Târgu Frumos.

În cuvântul de învățătură, Prea­sfințitul Părinte Nichifor Botoșă­nea­nul a subliniat impor­tanța și puterea dreptei credințe: „Îl cinstim pe Prorocul Ilie Tesviteanul în primul rând pentru că el ne vădește puterea dreptei credințe. (...) Și astăzi, chiar și între noi, creștinii, vedem că sunt atâtea și atâtea împăr­țiri și dezbinări dureroase. Satana înseamnă «dezbinător, cel ce dezbină, cel care spintecă», cel care împarte inima omului, precum odinioară a adus Evei glas ce a spintecat adevărul descoperit de Dumnezeu. Tot astfel, și acum există atâtea credințe rătăcite de la dreapta credință. Dureros a trăit Prorocul Ilie aceste credințe greșite ale poporului israelitean, pentru că știa puterea și ocrotirea lui Dumnezeu pentru popor atunci când acesta împli­nește cuvântul Lui. Și de aceea s-a rugat Ilie - și poporul a știut - și trei ani și șase luni nu a plouat. Iată, noi am avut o lună de căldură dogoritoare, și cât de inconfortabil ne-a fost? Greu i-a fost poporului iu­deu trei ani și șase luni fără strop de ploaie, a fost un chin a­dânc, dar, cu toate acestea, de teama împăratului, nu s-au întors la dreapta slăvire de la înșelăciunea primită în sufletul lor”.