Hramul învăţământului teologic
Sfinţii Trei Ierarhi, adică Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz şi Ioan Gură de Aur, trăitori în veacurile al IV-lea -al V-lea, sunt sărbătoriţi la 30 ianuarie începând din secolul al XI-lea. Un congres al profesorilor de teologie ortodoxă (Atena, 29 noiembrie-6 decembrie 1936) a hotărât ca Sfinţii Trei Ierarhi să fie ocrotitorii tuturor şcolilor teologice. Astfel, săptămâna trecută, învăţământul teologic din ţara noastră a fost în sărbătoare.
La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, în paraclisul facultăţii (foto) au venit sute de studenţi, profesori şi credincioşi la Sfânta Liturghie săvârşită de Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop -vicar patriarhal, împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi, informează Agenţia BASILICA. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a evocat personalitatea Sfinţilor Trei Ierarhi: „Cei trei mari Dascăli ai lumii şi Ierarhi sunt deopotrivă nu numai ocrotitorii facultăţilor de teologie şi ai studenţilor prin excelenţă, dar şi ai ierarhilor, ai profesorilor şi ai credincioşilor. Au fost sărbătoriţi separat în cursul acestei luni, apoi începând cu secolul al XI-lea au fost sărbătoriţi împreună, la sfârşitul lunii ianuarie. Pentru menţinerea comuni-unii, sfinţii s-au arătat unui episcop la Constantinopol şi i-au spus să fie sărbătoriţi împreună, deoarece credincioşii manifestau o evlavie diferită faţă de ei. Au făcut aceasta tocmai pentru a arăta comuniunea sfinţilor, că nu este unul mai mare decât celălalt, că Dumnezeu este Cel care împărtăşeşte darurile aşa cum doreşte El şi că, pentru darurile pe care le-a revărsat Dumnezeu asupra lor şi le revarsă şi asupra noastră, Lui trebuie să-i fim în primul rând mulţumitori“. La final, părintele decan Ştefan Buchiu a vorbit despre responsabilitatea ce le revine studenţilor în cinstirea ocrotitorilor: „Teologia pe care ne străduim ca dascăli să o facem ţine cont şi de caracterul ştiinţific al ei, de tot ce au acumulat înaintaşii noştri începând cu Sfinţii Trei Ierarhi, care ne rămân modele, dar în acelaşi timp vrea să fie şi duhovnicească pentru a putea răspunde şi nevoii credincioşilor“.
La hramul Facultăţii de Teologie din Iaşi, sărbătorit în Catedrala mitropolitană, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a subliniat scopul principal al înfiinţării şcolilor teologice: „Şcoala de teologie să fie vas şi trâmbiţă a Duhului Sfânt! Acesta este mandatul pe care Biserică îl oferă, îl dăruieşte unei şcoli de teologie pregătitoare pentru misionarii, clerici sau laicii de mâine: să fie loc binecuvântat în care, prin slujbele săvârşite, prin asimilarea de cunoştinţe, prin predarea de cunoştinţe, Duhul Sfânt să fie prezent şi, prin aceasta, vasul binecuvântat, şcoala de teologie să devină vas al Duhului Sfânt“. Părintele decan Viorel Sava a vorbit despre importanţa sărbătorii pentru instituţia pe care o conduce. El a subliniat că aceşti trei mari ierarhi sunt modele vrednice de urmat atât pentru profesorii facultăţii cât şi pentru studenţi, deopotrivă.
Sfinţii Trei Ierarhi au fost prăznuiţi şi la Catedrala mitropolitană din Sibiu. Profesori, studenţi şi credincioşi au participat la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului. La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu. Tot cu ocazia hramului, în aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu, părintele Nicolae Chifăr a ţinut o prelegere despre cei Trei Mari Ierarhi.
„A studia teologia lor înseamnă a ne împrospăta sufletul de o mireasmă a Duhului Sfânt“
La Craiova, serbarea Sfinţilor Trei Ierarhi a început din seara zilei de 29 ianuarie în Sala Albastră din incinta Universităţii din Craiova. Aici profesorii şi studenţii Facultăţii de Teologie, în frunte cu IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, au analizat bilanţul activităţilor din anul 2009. Programul dedicat sfinţilor ocrotitori a fost deschis printr-un scurt recital de cântece religioase susţinut de corul facultăţii. Corespondentul nostru de la Craiova, diac. Ioniţă Apostolache, ne-a relatat că, după prezentarea bilanţului, IPS Irineu le-a vorbit celor prezenţi despre modelul pe care îl oferă Sfinţii Trei Ierarhi: „Pe aceşti trei luminători mai mari ai Dumnezeirii, aşa cum spune troparul, îi cinstim astăzi deopotrivă cu întreaga noastră teologie pentru că s-au arătat cu adevărat părinţi, dascăli, învăţători, mijlocitori înaintea lui Dumnezeu şi întotdeauna folositori pentru noi oamenii. A studia teologia lor nu înseamnă a ne aduna cunoştinţele, ci, mai mult, a ne împrospăta sufletul de o mireasmă a Duhului Sfânt care musteşte prin învăţăturile lor. Şi dacă am avea discursul lui Diogene, sau al lui Demostene, şi dacă am avea filosofia lui Platon, sau logica lui Aristotel, nu ne-ar fi suficient să arătăm pe deplin cât de mult s-au ridicat aceşti Părinţi deasupra întregii filosofii, deasupra întregii cugetări elenistice din vremea lor. I-au admirat toţi. Şi prietenii, şi duşmanii. Au fost reazimul atâtor generaţii, chiar din acele vremuri. De aceea, este necesar ca şi noi, cei de astăzi, să le urmăm exemplul. Nu este suficient numai să le citim operele, ci trebuie să le punem în primul rând la suflet“. Serbarea Sfinţilor Trei Ierarhi a continuat şi a doua zi, pe 30 ianuarie, atunci când IPS Irineu, alături de membrii Sinodului Mitropolitan, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală Madona Dudu din Craiova.
A fost sărbătoare şi pentru timişoreni. Catedrala mitropolitană din oraşul de pe Bega şi-a serbat hramul istoric. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi de PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. „Este una dintre sărbătorile de suflet ale noastre, ale tuturor, în mod special pentru că acest praznic a devenit într-un fel propriu catedralei mitropolitane“, a spus IPS Nicolae. Declarată monument de artă pentru arhitectura, pictura şi sculptura ei, Catedrala mitropolitană din Timişoara a fost construită între anii 1936 şi 1946. Târnosirea a avut loc în 6 octombrie 1946, la eveniment luând parte patriarhul Nicodim Munteanu, Regele Mihai I, ierarhi şi reprezentanţi din toate colţurile ţării.
Catedrala arhiepiscopală din Buzău are ca ocrotitori tot pe Sfinţii Trei Ierarhi. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a săvârşit un parastas pentru profesorii şi elevii Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul“ trecuţi la Domnul. A urmat un program de cântece religioase şi de poezie, susţinut de corul „Credo in Deo“ al seminarului şi de elevi ai şcolii. În cadrul manifestării, diac. Marius Băjenaru a susţinut un referat cu tema „Învăţătura Sfinţilor Trei Ierarhi despre Preoţie“.
Menţionăm, de asemenea, că sâmbătă a fost sărbătoare şi la cunoscuta mănăstire „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi, ctitoria domnitorului Vasile Lupu.
Credincioşii din cartierul gălăţean Mazepa au participat la hramul bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi“, unde Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian, a oficiat Sfânta Liturghie. Înalt Preasfinţia Sa a menţionat că „învăţăturile Sfinţilor Trei Ierarhi nu pot pătrunde prin urechi, ci prin simţire, prin credinţă şi să se aşeze prin dragoste în inimile noastre, pentru a vedea cât de aproape sunt Sfinţii Vasile, Grigore şi Ioan, deodată de Dumnezeu şi de noi, cât de prezenţi sunt în viaţa lui Dumnezeu şi a noastră“. Aflată foarte aproape de faleza Dunării, biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Galaţi este unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult din oraş.
Rugăciuni pentru cei adormiţi
Manifestările legate de sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi au debutat, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, cu oficierea Sfintei Liturghii la vechea catedrală de către IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Oficiul liturgic a continuat, în Aula „Ilarion V. Felea“ a facultăţii, cu un program duhovnicesc. Pr. lect. dr. Nicu Breda, profesor de patrologie, a prezentat un studiu teologic intitulat „Sfinţii Trei Ierarhi şi aspectele sociale ale vremii lor“. A urmat apoi un scurt buchet de cântări bisericeşti, în interpretarea corului facultăţii, având intercalate lecturi din operele acestor trei mari Părinţi sărbătoriţi.
După ce săptămâna trecută, într-un cadru academic, în sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea“ a Episcopiei Caransebeşului a avut loc un moment cultural-omagial dedicat patronilor învăţământului teologic de către institutele teologice din Caransebeş, în ziua prăznuirii Sfinţilor Trei Ierarhi, la Catedrala episcopală „Învierea Domnului“ din Caransebeş a avut loc Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită de către Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, potrivit Biroului de presă al Episcopiei Caransebeşului. În cadrul dumnezeieştii Liturghii au fost pomeniţi şi profesorii institutelor teologice caransebeşene, trecuţi la Domnul.
Şi în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, instituţiile de învăţământ teologic i-au cinstit pe sfinţii protectori, informează Biroul de presă al acestei episcopii. Astfel, după ce vineri, 29 ianuarie, au fost organizate manifestări cultural-ştiinţifice şi religioase la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea, în ziua de sâmbătă, 30 ianuarie, sărbătoarea a continuat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman“ din Oradea. După Sfânta Liturghie din paraclisul universitar, PS Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat o slujbă de pomenire a tuturor cadrelor didactice de la fosta Academie Teologică din Oradea şi de la actuala Facultate de Teologie, profesori adormiţi în Domnul.
La Catedrala episcopală din Baia Mare, Sfânta Liturghie a fost oficiată de PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, în prezenţa IPS Arhiepiscop Iustinian. Au participat cadre didactice, elevi şi studenţi de la Seminarul Teologic „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul“ şi de la Catedra de teologie şi asistenţă socială a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii de Nord din Baia Mare. La sfârşit, membrii celor două instituţii teologice băimărene au primit, din partea Ministerului Culturii, diplome de excelenţă.