Hramul Mănăstirii Antim din Capitală
În Duminica Tuturor Sfinților și-a sărbătorit hramul principal și Mănăstirea Antim din București. Așa cum este tradiția la astfel de sărbători, credincioșii care au venit la hram au participat la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită ieri de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori.
În prima Duminică după Rusalii, când sunt pomeniți Toți Sfinții Bisericii, Mănăstirea Antim din București a îmbrăcat haine de sărbătoare pentru a întâmpina credincioșii și pelerinii care vin an de an să se închine și să se roage la hramul acestei mănăstiri.
Sărbătoarea hramului a început din ajun cu rânduiala Privegherii pentru Duminica Tuturor Sfinților, săvârșită de un sobor de slujitori din obștea mănăstirii dar și de la alte biserici. Ieri, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte arhimandritul Veniamin Goreanu, consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod; protosinghelul Vincențiu Oboroceanu, starețul Mănăstirii Antim; precum și alți arhimandriți și protosingheli din obștea acestei mănăstiri, preoți și diaconi. La sărbătoarea hramului de anul acesta a fost invitat și Grupul psaltic „Tropos” din Atena, condus de protopsaltul Constantin Anghelidis. Răspunsurile liturgice au fost cântate alternativ în greacă de grupul psaltic din Atena și în română de grupul psaltic al Mănăstirii Antim. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a spus că sfinții refac în viața lor drumul de la pământ la cer. „În această zi de duminică, avem bucuria și lumina cinstirii pământului care s-a înălțat la cer, a pământului transfigurat, a pământului îndumnezeit. Este sărbătoarea Tuturor Sfinților care au luat har peste har, nu numai în afundarea în apa Botezului în numele Sfintei Treimi, nu numai prin ungerea Duhului Sfânt care se dă prin Mirungere, ci și prin strădania pe care au avut-o ca oameni în viață, de a urma această cale pe care ne-a arătat-o Însuși Mântuitorul Iisus Hristos. El S-a coborât primul din cer, a cuprins firea noastră, a curățat-o de păcatul strămoșesc prin Sfintele Sale Pătimiri și prin Învierea Sa, și a înălțat-o la ceruri cu Sine și a așezat-o la drepta lui Dumnezeu-Tatăl. Dacă prin Iisus Hristos Dumnezeirea a făcut drumul acesta către noi, omenirea trebuie să împlinească drumul de la pământ către ceruri, și aici se arată sfințenia. Sfințenia este de la Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care este Sfântul lui Dumnezeu, Sfânt prin excelență, iar sfinții au dobândit sfințenia prin împărtășire și prin participare”, a spus PS Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.
Bucuria rugăciunii și a filantropiei
Pentru credincioșii care au participat la hram, obștea mănăstirii a pregătit în jur de 1.000 de pachete cu daruri alimentare.
„Pentru noi această sărbătoare este deosebit de importantă, pentru că «Duminica Tuturor Sfinților» este hramul pe care însuși Sfântul Ierarh Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești, l-a dat mănăstirii care astăzi poartă numele său. Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu rugăciunile Tuturor Sfinților am participat la Sfânta Liturghie arhierească și ne-am bucurat de prezența unui număr mare de pelerini care au poposit la acest așezământ monahal câteva ore pentru slujbă și rugăciune. La fel ca în anii trecuți, am pregătit pentru credincioși pachețele, ca o binecuvântare de hram, și am organizat și o agapă la trapeza mănăstirii”, ne-a spus părintele protosinghel Vincențiu Oboroceanu, starețul Mănăstirii Antim.