Hramul Mănăstirii Brâncoveanu­ de la Sâmbăta de Sus

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 11 Mai 2024

Așezământul monahal de la poalele Munților Făgăraș și-a sărbătorit hramul la praznicul Izvorului Tămăduirii. Slujbele religioase din această zi au fost săvârșite de Înaltprea­sfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Cei doi ierarhi au săvârșit împreună cu un sobor de preoți și diaconi slujba de sfințire a apei la fântâna din incinta mănăstirii, apoi Sfânta Liturghie la Altarul de vară, urmată de Sfântul Maslu, informează Mitropolia Ardealului. În sobor s-au aflat mai mulți slujitori ai sfintelor altare de la mănăstiri și schituri din Arhiepiscopia Sibiului, precum și de la parohii din Țara Făgă­rașului și nu numai. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a Grupului psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române.

Au fost prezenți numeroși cre­dincioși din comunitățile din jurul mănăstirii, pelerini veniți din toată țara, dar şi reprezentanți ai autori­tăților centrale, județene și locale.

Izvor de ocrotire și binecuvântare

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit celor prezenți  despre istoria sărbătorii Izvorului Tămăduirii. De asemenea, ierarhul a evidențiat ocrotirea Maicii Domnului pentru cei care o cinstesc, această ocrotire sim­țindu-se din plin în istoria mănăstirii făgărășene.

„Să avem această certitudine că Maica Preacurată a fost aleasă de Cer, a fost aleasă de Fiul său să fie mama mamelor noastre, și dacă ea este mama mamelor noastre, cu câtă dragoste trebuie noi să ne adresăm ei și cu câtă speranță, cu câtă încredere, că ne va ajuta întru toate. (…) De ce anume în Săptămâna Luminată s-a instituit a­ceastă sărbătoare, e drept, ceva mai târziu, abia din secolul al V-lea, după minunea săvârșită în vremea lui Leon, viitorul împărat? În primul rând, în această săptămână, atenția Bisericii este îndreptată spre a-L prezenta pe Mântuitorul Iisus Hristos mort și Înviat prin propria Sa mărturie, prin moartea Sa, mărturisire și arătare după Înviere S-a arătat ucenicilor și a fost văzut de miro­nosițe, S-a arătat și mul­țimilor, mai presus de toate S-a descoperit însă ca «Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat!»”, a spus ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Apostol Andrei” din satul Berivoi, comuna Recea, județul Braşov, a fost hirotesit arhimandrit.