Hramul Mănăstirii Cârlomănești din județul Galați

Un articol de: Gabriel Molocea - 18 August 2015

În ziua de pomenire a Sfinților Martiri Brâncoveni, duminică, 16 august, Mănăstirea Cârlomăneşti din judeţul Galaţi a îmbrăcat haine de sărbătoare, întrucât și-a cinstit ocrotitorii spirituali. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de slujitori.

Duminică, la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Cârlo­mă­nești au participat reprezentanți ai oficialităţilor locale, dar şi un mare număr de credincioşi din parohiile învecinate, la care s-au adăugat numeroşi români care lucrează în străinătate, veniţi acasă în perioada verii. Cu ocazia hramului din acest an al mănăstirii, credincioșii pelerini s-au închinat la o icoană a Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu ce conține și o părticică din cinstitele sale moaște. Odorul sfânt se află în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos din anul 2014, când, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, a fost primit ca dar din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul sfințirii capelei închinate Sfinților Martiri Brâncoveni din incinta Muzeului de Istorie, Cultură și Spiritualitate Creștină de la Dunărea de Jos. În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul Duminicii Migranților Români, intitulat „Iubirea de biserică şi neam întăreşte comuniunea românilor de pretutindeni”. 

În cadrul sărbătorii hramului, elevii participanţi la programul catehetic naţional „Hristos împărtăşit copiilor” din comuna Bră­tulești s-au adăugat tinerilor din Grupul artistic „Cununiţa satului’’ al Parohiei Liești, care, înveşmântaţi în autenticul port popular, au prezentat un program cultural-artistic ce a constat în recitări de poezii şi intonări de imnuri şi cântări religioase şi patriotice în cinstea Sfinţilor Martiri Brâncoveni, ocrotitorii acestui aşezământ monahal. La final, pelerinii au fost invitaţi la agapa frăţească oferită în pădurea situată lângă biserica cea nouă a mănăstirii, unde au fost împărţite pachete cu hrană.
Situată între localităţile Cerţeşti şi Cârlomăneşti, la 40 km de Tecuci, într-un cadru natural deosebit, Mănăstirea Cârlomăneşti este un punct de interes religios reaşezat, de curând, pe harta spirituală a Eparhiei Dunării de Jos. Zidită pe locul unui schit în jurul anului 1445, mănăstirea a fost integrată în secolul al XVIII-lea curentului de înnoire duhovnicească promovat de Sfântul Paisie de la Neamţ. În 1821 este complet distrusă de eterişti şi de turci, călugării fiind nevoiţi să fugă. Viaţa monahală este reluată în anul 1997, când chiriarhul Dunării de Jos hotărăşte reînfiinţarea ei.