Hramul Mănăstirii Dobric, Bistriţa-Năsăud
Mănăstirea Dobric, supranumită și Nicula Țibleșului, a avut hram în ziua prăznuirii Sfinților Împărați Constantin și Elena. Paraclisul mănăstirii și Căminul social pentru persoane vârstnice au fost puse sub ocrotirea celor doi sfinți, numiți „cei întocmai cu Apostolii”.
În mijlocul obștii monahale, cu ocazia hramului, s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul de vară al mănăstirii şi care a rostit un cuvânt de învățătură despre virtuțile celor doi sfinți.
„Îi sărbătorim astăzi pe Sfântul Împărat Constantin și pe evlavioasa sa mamă, Elena. Ne aducem aminte de virtuțile lor și aș vrea să tragem două concluzii legate de Sfântul Împărat Constantin. Una referitoare la cei ce conduc lumea. Constantin a avut înțelepciunea necesară, înțelepciunea lui Solomon; și-a dat seama că adevărul absolut a fost adus în lume de Domnul Iisus Hristos și a ajutat Biserica creștină. A dat libertate Bisericii creștine, a sprijinit Biserica creștină și s-au făcut multe biserici și locașuri de închinare (…) şi conducătorii de astăzi din lume, dacă ar avea înțelepciunea Împăratului Constantin, și-ar da seama că adevărul absolut l-a adus Domnul Iisus Hristos, că Biserica creștină face misiunea cea mai importantă pe care ar putea-o face un așezământ de pe pământul acesta, și dacă l-ar urma pe Sfântul Împărat Constantin, conducătorii lumii ar sprijini Biserica creștină”, a spus ierarhul, care a adăugat că `noi înșine, văzând credința Împăratului Constantin și a mamei sale, Elena, ar trebui să le urmăm exemplul”.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit, în cadrul slujbei, o ectenie pentru odihna sufletului Arhiepiscopului Pimen al Sucevei și Rădăuților, care a trecut la cele veșnice.