Hramul Mănăstirii „Duminica Sfinților Români”
În Duminica a 2-a după Rusalii, Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” din sectorul 4 al Capitalei și-a sărbătorit hramul principal. Obștea monahală și credincioșii care au participat la sărbătoarea bisericii mănăstirii au fost binecuvântați de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și a rostit un cuvânt de învățătură. La final a fost săvârșită slujba Parastasului pentru Patriarhul Teoctist Arăpașu, ctitorul acestui locaș de cult.
Numeroși credincioși au participat în Duminica Sfinților Români la mănăstirea închinată acestora, aflată în imediata vecinătate a comunei Popești-Leordeni, unde Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a săvârșit Sfânta Liturghie. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul au făcut parte arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal; arhim. Antim David, starețul așezământului monahal „Schitul Măgureanu” din București; pr. Ioan Bondar, protoiereu al Protopopiatului Ilfov Sud; protos. Ioachim Ceaușu, starețul Mănăstirii „Duminica Sfinților Români”, preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, Preasfinţitul Părinte Ieronim le-a vorbit celor prezenți despre sfinții români care sunt trecuți în calendarul Bisericii noastre. „Biserica noastră nu ar fi fost o Biserică adevărată dacă nu ar fi avut în viața sa sfinți. Ar fi însemnat ca Duhul Sfânt Care S-a pogorât și lucrează în lume, în Biserica noastră să nu fi lucrat, ceea ce nu este adevărat. În toate laturile pământului unde s-a răspândit cuvântul Evangheliei, Duhul Sfânt a lucrat. A lucrat sfințenie în viața oamenilor și foarte mulți dintre ei au răspuns îndată la chemarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Au probat după aceea, prin viața lor, prin faptele, prin dragostea lor, că au părăsit cele materiale și s-au plasat în ordinea celor spirituale și că pentru ei Împărăția lui Dumnezeu este mai puternică și este o chemare mai mare decât orice altă menire din lumea aceasta. Prin darul lui Dumnezeu, suntem o Biserică în care Duhul Sfânt lucrează, o Biserică în care avem sfinți rugători care ne-au ajutat în momentele grele ale istoriei noastre și care ne vor ajuta chiar și în aceste momente de mare risipire fizică și spirituală. Sfinții ne vor ajuta cu rugăciunile lor și trebuie să ne ajutăm și noi înșine, cei care am văzut lumina lui Hristos, ca să primim mesajul Evangheliei și să nu ne înstrăinăm”, a spus Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul.
De asemenea, protos. Ioachim Ceaușu, starețul Mănăstirii „Duminica Sfinților Români”, a vorbit despre ctitoria Patriarhului Teoctist Arăpașu. „Bunul Dumnezeu a rânduit ca în locul acesta să treacă un vremelnic gând al Patriarhului vrednic de pomenire Teoctist de a ridica un locaș frumos pentru a aduce o ofrandă tuturor celor care au trecut la Domnul în Revoluția din 1989. După cum știm, cei care au fost morți la Timișoara au fost aduși aici la crematoriu și arși mai jos de noi, iar cenușa lor a fost aruncată într-o gură de canal din Popești-Leordeni. Acest gând frumos a fost adus Patriarhului Teoctist pentru a ridica aici un locaș de rugăciune pentru pomenirea acestor eroi ai neamului nostru”, a spus protos. Ioachim Ceaușu.
La final, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a primit din partea starețului așezământului monahal o icoană cu Maica Domnului, iar ctitorul Alexandru Constantin a primit o icoană cu Sfântul Arhanghel Rafail. În continuare, ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Teoctist Arăpașu.
De asemenea, credincioșii prezenți la hram au primit 800 de cărți de rugăciuni și pachete cu alimente.