Hramul Mănăstirii Halmyris

Un articol de: Alexandru Constantin Chituţă - 10 Iulie 2015

Mănăstirea Halmyris din judeţul Tulcea şi-a serbat miercuri, 8 iulie, ocrotitorii duhovniceşti: Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion, ale căror moaşte sunt aşezate spre cinstire în biserica mănăstirii.

La sărbătoarea celor mai vechi martiri cunoscuţi din ţara noastră, Sfânta Liturghie a fost oficiată la mănăstirea tulceană de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat lângă biserica mare a mănăstirii, aflată din anul 2002 în lucrări de construcţie.

Numeroşi creştini din parohiile tulcene au participat la slujbă împreună cu preoţii lor, acestora adăugându-li-se credincioşi din judeţele Constanţa şi Galaţi.

Sub un baldachin amenajat lângă locul oficierii slujbei au fost depuse spre închinare moaştele Sfinţilor Martiri Epictet şi Astion, pe parcursul slujbei toţi creştinii având posibilitatea să treacă prin faţa raclelor şi să se roage sfinţilor vindecători de boli trupeşti şi sufleteşti.

Sfântul Epictet preotul şi tânărul Astion au fost martirizaţi pe teritoriul Sciţiei Mici, Dobrogea de astăzi, în cetatea Halmyris (Myris) ale cărei urme se găsesc şi astăzi lângă localitatea Murighiol (Tulcea), în data de 8 iulie a anului 290 sau 292, fiind astfel cei mai vechi sfinţi cunoscuţi ca martiri pe teritoriul ţării noastre.

Anul acesta se împlinesc 14 ani de la descoperirea sfintelor moaşte, în urma săpăturilor arheologice efectuate în anul 2001 la antica cetate aflată pe un braţ al Dunării, Sfântu Gheorghe.