Hramul Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Cășiel, Cluj
La praznicul Înălțării Sfintei Cruci, miercuri, 14 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a liturghisit la Mănăstirea Cășiel, cu ocazia hramului așezământului monahal, la 257 de ani de la înființare.
Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Mântuirea noastră vine prin Cruce”, spunându-le celor prezenți că „jertfa Crucii ne izbăvește din păcat și din moarte”.
În cadrul slujbei, IPS Mitropolit Andrei s-a rugat pentru elevii care recent au început școala, precum și pentru pacea lumii, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui. Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Cășiel. La chinonic, Eugenia Marinescu și Ioana Breda Morar au interpretat mai multe pricesne.
La finalul Liturghiei, pr. Serafim Bădilă, duhovnicul mănăstirii, a rostit un cuvânt duhovnicesc și a mulțumit ierarhului și tuturor celor prezenți la sărbătoarea așezământului monahal.
În semn de apreciere și recunoștință, pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-duhovnicească, IPS Mitropolit Andrei i-a acordat duhovnicului mănăstirii, protos. Serafim Bădilă, „Crucea Arhiepiscopală”, iar maicii starețe, stavrofora Varvara Georgiu, i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”. Ing. Ioan Ungur a primit „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului; au mai primit distincţii generalul de brigadă în retragere Florian Caba şi ing. Aurel Chirilă. De asemenea, ierarhul le-a oferit cărți duhovnicești tuturor copiilor prezenți și le-a urat succes în noul an școlar.
Ierarhul s-a aflat la Mănăstirea Cășiel încă din ajunul sărbătorii când a săvârşit slujba Vecerniei cu Litie, apoi a rostit un cuvânt de învățătură.
Mănăstirea Cășiel a fost ctitorită de călugărul Pahomie Georgiu, în anul 1765, pe pământul părinților lui. În anul 1991, s-a reînfiinţat mănăstirea, iar în prezent, obștea acesteia este formată din 31 de maici. Mănăstirea păstrează un fragment din lemnul Sfintei Cruci și o raclă cu părticele din moaștele mai multor sfinți.