Hramul Mănăstirii Ivănești, Vaslui

Data: 06 Septembrie 2024

Joi, 5 septembrie, de sărbătoarea Sfinților Zaharia și Elisabeta, părinții Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, Ivănești, Protopopiatul Vaslui, cu prilejul celui de‑al doilea hram al sfântului așezământ.

Din soborul slujitorilor au făcut parte și părintele exarh Zaharia Curteanu și părintele protopop Adrian Chirvasă, alături de părintele Irineu Sandu, duhovnicul obștii monahale.

Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”, al Catedralei Episcopale din Huși.

În cuvântul adresat celor prezenți, ierarhul Hușilor a vorbit despre fidelitatea pe care este necesar să o avem față de Dumnezeu: „A sluji cu sfințenie lui Dumnezeu înseamnă, în gândirea biblică, a‑I fi fidel lui Dumnezeu și a căuta să trăiești o viață curată. Această fidelitate se exprimă prin faptul că inima omului, toate gândurile și simțirile lui sunt îndreptate înspre Dumnezeu și nu înspre altceva. [...]

Al doilea îndemn pe care ni‑l dă prorocul Zaharia este să umblăm în dreptate în fața Domnului, să fim oameni drepți. În gândirea biblică, a fi drepți nu înseamnă a căuta cu orice preț să arătăm că noi deținem adevărul și să‑l impunem celor din jur, adică să fim justițiari.

Nu la acest lucru se referă, în gândirea biblică, dreptatea, ci, mai degrabă, la o anumită interiorizare a poruncilor lui Dumnezeu, ca acestea să devină intrinseci vieții noastre, să ne identificăm cu rânduielile lui Dumnezeu.

A umbla «în dreptate» în fața lui Dumnezeu înseamnă și faptul de a fi un om corect, cinstit, iertător, îngăduitor și bun. Acestea să devină niște realități lăuntrice ale ființei noastre, să nu fie ceva care ține de partea exterioară a vieții, ci să ne identificăm cu acestea; manifestarea acestora în viața noastră, în gesturile noastre, în relaționarea cu cei din jur să devină foarte coerentă, fără nici un fel de efort artificial.

De altfel, oamenii care au reușit să interiorizeze ceea ce este frumos și bun sunt persoane în preajma cărora te simți extrem de liniștit și împăcat, ai o stare de seninătate a sufletului.

Fidelitatea nu se exprimă numai prin faptul că nu‑l trădezi pe cel pe care îl iubești, ci și prin capacitatea de a te jertfi pentru acea persoană, bucuria cu care te dăruiești acelei persoane, conștiința faptului că timpul tău nu mai este al tău, ci al celeilalte persoane - nu mai ești egoist, nu mai trăiești pentru tine însuți, ci pentru cel de lângă tine. [...]

A trăi în dreptate înaintea feței Domnului înseamnă interiorizarea poruncilor lui Dumnezeu, adică ceea ce El ne cere și așteaptă de la noi să ne devină naturale, să nu le facem superficial (de ochii lumii), ipocrit, doar ca să impresionăm, să inducem în eroare, cum că am fi și am împlini ceva”.

În după‑amiaza aceleiași zile, Părintele Episcop Ignatie a vizitat biserica nouă a Parohiei Poienești și lucrările de pictură de la biserica Parohiei Brodoc, Protopopiatul Vaslui.