Hramul Mănăstirii Plumbuita din Capitală

Un articol de: Ioan Bușagă - 25 Iunie 2015

Numeroase locaşuri de cult din întreaga ţară sunt închinate Naşterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Între acestea se află și biserica Mănăstirii Plumbuita din Capitală, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată ieri, 24 iunie, de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Credincioşi din diferite cartiere ale Capitalei şi din împrejurimi au participat şi anul acesta la sărbătoarea hramului Mănăstirii Plumbuita din cartierul bucureştean Colentina. Cu prilejul hramului mănăstirii, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au fost aduse spre închinare, de la Paraclisul istoric ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale, moaştele Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou şi aşezate, alături de racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, Sfântului Gheorghe, Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava din biserica mănăstirii, într-un loc special amenajat în curtea interioară.

Din soborul slujitorilor au făcut parte consilieri patriarhali şi stareţi de la mănăstiri din Capitală şi din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor, preoți și diaconi. În cuvântul de învăţătură de la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei a vorbit despre importanţa Sfântului Ioan Botezătorul pentru istoria mântuirii şi pentru Biserică, sfânt care s-a învrednicit să aibă, asemenea Mântuitorului Iisus Hristos şi Maicii Domnului, o sărbătoare a naşterii sale. Preasfinţia Sa a reliefat şi învăţăturile duhovniceşti ale sărbătorii. „Sunt foarte mulţi oameni care doresc să aibă copii şi nu reuşesc întotdeauna, dar, la un moment dat, cu binecuvântarea lui Dumnezeu şi cu ajutorul Sfântului Ioan Botezătorul şi al altor sfinţi, primesc acest dar al naşterii de prunci. Însă, ce putem să spunem de un păcat greu pentru care suntem vinovaţi noi, românii, mai ales în ultimii 25 de ani, şi anume păcatul uciderii multor prunci care nu s-au putut şi nu se pot bucura de viaţă şi de binecuvântarea lui Dumnezeu? Ce contrast între cei care doresc să aibă prunci şi mulți alţii, parcă tot mai mulţi la număr, care nu vor să aibă copii! Să privim întotdeauna la această stăruinţă în rugăciune şi la această îndelungată răbdare pe care au avut-o părinţii Sfântului Ioan Botezătorul, Zaharia şi Elisabeta, care nu au aşteptat un an, sau doi, sau trei prin rugăciune, sau prin tratament, poate au aşteptat 50 de ani ca să-l aibă pe acest prunc, s-au bucurat şi l-au închinat Domnului. Iată ce se întâmplă cu astfel de prunci pe care îi afierosim Domnului! Mai învăţăm că naşterea unui prunc este întotdeauna prilej de bucurie pentru familie, Biserică, chiar pentru o societate şi pentru o ţară, într-o vreme când atât de puţini părinţi mai au copii şi când tot mai puţini, din nefericire, se îngrijesc de creşterea lor spirituală”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei Prahoveanul.

Ierarhul a mai amintit că, prin ocrotirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Mănăstirea Plumbuita, „deși a trecut prin multele greutăţi, prin nenumăratele încercări pe care le-a avut în cei aproape 500 de ani de existenţă, va prinde din nou putere ca să fie o cetate de apărare a dreptei credinţe”.

La final, protos. Iustin Bulimar, stareţul Mănăstirii Plumbuita, a adresat mulţumiri celor care au contribuit la frumuseţea slujbei hramului, iar credincioşii au primit din partea obştii monahale câte un pachet. În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc hirotonirea în preot a diaconului Daniel Ilinca pe seama Paraclisului „Sfântul Ioan Rusul”, al Spitalului „Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca, Protopopiatul Ilfov Sud. În ultimele luni, la Mănăstirea Plumbuita au fost realizate mai multe lucrări de restaurare şi înfrumuseţare, sprijinite de Primăria Sectorului 2 Capitală.