Hramul Mănăstirii Salva și sărbătorirea a 30 de ani de la înființarea așezământului monahal
La sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, vineri, 10 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Salva, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul hramului bisericii de zid și sărbătoririi a 30 de ani de la înființarea așezământului monahal.
În urmă cu trei decenii, la 10 mai 1994, vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania a pus piatra de temelie a bisericii de zid, iar în data de 10 mai 2013, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Andrei a sfințit lăcașul de cult.
La Altarul de vară al mănăstirii, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură despre Maica Domnului care este Izvorul Tămăduirii, evidențiind motivele teologice pentru care o preacinstim pe Preasfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu. Ierarhul a felicitat obștea mănăstirii pentru întreaga activitate duhovnicească, administrativă și social-filantropică desfășurată în decursul celor 30 de ani de existență. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Kyrios” din Brașov, dirijat de Ioan Ion. La chinonic, interpreții de muzică populară Amalia Țuțuruga, Alina Ceuca, Silviu Avram și corul bisericii din Salva au interpretat mai multe pricesne pascale.
La finalul slujbei, Mitropolitul Andrei a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici arhidiaconului prof. Cornel Pop, care a împlinit 86 de ani de viață, dintre care 56 de ani ca dirijor al Coralei „Andrei Mureşanu” de la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bistriţa. De asemenea, ierarhul a oferit distincţii secretarului de stat în Ministerul Dezvoltării, Monica Săsărman, lui Ioan Raboca şi Ioan Morariu, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului. Obștea Mănăstirii Salva este formată din 20 de maici, stareță fiind stavrofora Emanuela Moisa, iar duhovnici arhimandritul Dimitrie Irimia și protosinghelul Mihail Nagy.
Hramuri la mănăstiri clujene
În ziua pomenirii Aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari, joi, 9 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a liturghisit la Mănăstirea „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Escu, județul Cluj, cu prilejul hramului de vară.
La sărbătoarea Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, miercuri, 8 mai, Părintele Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Pădureni, județul Cluj, cu prilejul hramului. Cu această ocazie, ierarhul a ridicat-o la rangul de stavroforă pe stareța așezământului, monahia Nectaria Pușcaș, iar duhovnicul mănăstirii, ierom. Vladimir Marc, a fost hirotesit protosinghel. Au primit distincţii primarul comunei Viișoara, Ioan Roman, viceprimarul comunei Tritenii de Jos, Flaviu Chișu, Constantin Sasu, Emil Buțurcă și Florin Hațegan.