Hramul Mănăstirii Saon din Episcopia Tulcii

Un articol de: Pr. Felix Neculai - 07 Iunie 2019

De Înălțarea Domnului, la Mănăstirea Saon din Episcopia Tulcii s‑a sărbătorit cu mare cinste hramul vechii biserici a așezământului.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, la slujbă asistând foarte mulți credincioși, atât din localitățile învecinate, cât și din județele Galați și Constanța, sosiți cu autocarele în pelerinaj la mănăstirile din nordul Dobrogei.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor despre praznicul Înălțării Domnului la cer, o străveche și venerabilă sărbătoare a creștinătății, dar și despre Ziua Eroilor neamului românesc, jertfiți de‑a lungul timpului pentru apărarea patriei și a credinței ortodoxe strămoșești.

La momentul potrivit al slujbei, s‑au împărtășit cu Sfintele Taine numeroși credincioși, care s‑au pregătit pentru aceasta. În cadrul slujbei au fost pomeniți ctitorii, ieromonahii și monahiile trecuți la Domnul de‑a lungul vremii. La final a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru eroii neamului românesc.

Prima atestare a Mănăstirii Saon este la anul 1846, când aceasta funcționa ca metoc al Mănăstirii Celic-Dere. În perioada 1846-1930, Saonul a funcționat ca schit de monahi, ulterior fiind transformat în mănăstire de maici.

Vechea biserică a Mănăstirii Saon, cu hramul „Înălțarea Domnului”, are 138 de ani de existență, fiind construită în anul 1881 și sfințită în 18 octombrie același an, de către Episcopul Iosif Gheorghian al Dunării de Jos.