Hramul Mănăstirii „Sfânta Cuvioasă Elisabeta” din Cluj Napoca

Un articol de: Darius Echim - 27 Aprilie 2021

La praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a participat la hramul Mănăstirii „Sfânta Cuvioasă Elisabeta” din Cluj Napoca.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Cre­dincioșii sunt entuziasmați și indi­ferenții sunt sceptici”, în cadrul căruia le-a vorbit celor prezenți despre importanța praznicului Intrării Domnului în Ierusalim. De asemenea, ierarhul a subliniat importanța și rolul mănăstirii în orașul Cluj Napoca. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Iacov Protopsaltul”, dirijat de Marin Pîntea. La finalul slujbei, conform tra­diției, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a sfințit ramurile de salcie.

Slujba a fost oficiată cu respecta­rea măsurilor igienico-sanitare prevăzute în reglementările aflate în vi­goare, în prezența a numeroși cre­dincioși clujeni. De asemenea, în cadrul Liturghiei, ierarhul s-a rugat pentru încetarea pandemiei provocate de noul coronavirus, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Mănăstirea „Sfânta Cuvioasă Elisabeta” a fost înființată în anul 1934 de Episcopul Nicolae Ivan, la propunerea Societății Ortodoxe a Femeilor Române. A funcționat o perioadă în clădirea „vechii teologii” de pe strada Avram Iancu nr. 6, punându-se în acest fel bazele unui Institut al surorilor de caritate. Desființat în timpul regimului comunist, așezământul monahal a fost reînființat în anul 2011, la inițiativa Înaltprea­sfințitului Părinte Mitropolit Andrei. În prezent, obștea mănăstirii numără șapte maici, stareță fiind stavrofora Maria Asaftei, iar duhovnic, protos. Siluan Popescu.

Sfânta Cuvioasă Elisabeta, cea care ocroteşte mănăstirea clujeană, este pomenită anual în calendarul ortodox la 24 aprilie.