Hramul Mănăstirii „Sfânta Maria Magdalena” din Oarța de Sus

Un articol de: Darius Echim - 24 Iulie 2024

În ziua de pomenire a Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, cea întocmai cu Apostolii, luni, 22 iulie, Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din Oarța de Sus, ­satul natal al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei, a avut hram.

 La Altarul de vară al așeză­mântului monahal, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltprea­sfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Ma­ramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a rostit un cuvânt de învățătură despre iubirea jertfelnică arătată de femeile miro­nosițe față de Mântuitorul Iisus Hristos.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de fete din loca­litățile Oarța de Sus și Ariniș, coordonat de ierodiaconul Onisim Pleșa de la Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din Oarța de Sus. La chinonic, grupul de fete, precum și Grupul „Dănțăușii Codrului” din Soconzel și Cuța, coordonat de interpreta de muzică populară Malvina Madar Iederan, au interpretat pricesne.

La finalul Liturghiei, Înaltprea­sfințitul Părinte Andrei le-a adresat consătenilor un gând duhovnicesc și i-a îndemnat să fie misionari ai Domnului Iisus Hristos, vorbindu-le despre modelul și importanța misiunii femeilor miro­nosițe, printre care se numără și Sfânta Mironosiță Maria Magdalena. Ierarhul și-a exprimat bucuria de a participa și în acest an la hramul mănăstirii, iar tuturor tinerilor și copiilor prezenți le-a oferit cărți duhovnicești.

Părintele stareț Efrem Gogea, în calitate de gazdă, a mulțumit ierarhilor, preoților slujitori, precum și credincioșilor veniți să o cinstească pe Sfânta Mironosiță Maria Magdalena.

Slujba de hram a fost săvârşită în prezența oficialităților locale și județene și a numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

Mănăstirea „Sfânta Maria Mag­dalena” din Oarța de Sus, aflată la granița cu trei județe, Mara­mureș, Satu Mare și Sălaj, a fost înființată în anul 2012, la iniția­tiva Părintelui Mitropolit Andrei. La primul hram, din 22 iulie 2012, la finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Andrei a pus piatra de temelie pentru noua biserică. În mai puțin de un an, cu sprijinul unor binefăcători, au fost ridicate biserica de lemn și casa monahală. În anul 2013, pe cheltuiala Părintelui Mitropolit Andrei, de la turnătoria Grassmeyer din Innsbruck, Austria, s-a achiziționat un clopot de aproximativ 200 kilograme, care a fost așezat în turnul-clopotniță. În anul 2014 a fost construit un Altar de vară, iar în anul 2015, crucea veche de fier de pe coama dea­lului a fost înlocuită cu una sculp­tată în lemn. Biserica așeză­mântului monahal a fost sfințită în data de 25 iulie 2021 de Înalt­preasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, împreună cu Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.