Hramul Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici” - Memorialul Gherla
La sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, joi, 9 martie, când este comemorată și Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la hramul Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici” - Memorialul Gherla.
Așezământul monahal de la Gherla este situat pe Dealul Cărămidăriei, lângă cimitirul anonim, cu gropi comune, al deținuților politici din perioada comunistă. În paraclisul mănăstirii, IPS Părinte Mitropolit Andrei a săvârșit Liturghia Darurilor înainte sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul, şi a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Mărturisirea lui Hristos”, în care a evidențiat jertfa și curajul mărturisirii Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, precum și al celor din închisorile comuniste.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Keramos” al Memorialului Gherla împreună cu Grupul psaltic „Iacov Protopsaltul”. La chinonic, Corul de copii „Memorialul Gherla” a interpretat pricesne și cântece religioase. La finalul slujbei, pr. Grigorie Benea, stareţul mănăstirii, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare.
Apoi, în cimitirul deținuților politici de pe Dealul Cărămidăriei, IPS Părinte Mitropolit Andrei a săvârșit slujba Parastasului pentru toți cei care, în timpul regimului comunist, și-au sacrificat viața în numele libertății și credinței strămoșești. La slujbă au participat oficialități locale și numeroși credincioși, între care s-a aflat şi Grigore Pepene, fost deținut politic, în vârstă de 98 de ani.
La eveniment a fost prezentă garda de onoare a Grupării de Jandarmi Mobilă din Cluj-Napoca, în semn de recunoștință și cinstire a memoriei victimelor regimului comunist, precum și a ofițerilor și subofițerilor din Jandarmeria Regală Română, care au fost torturați sau au murit în temnițele comuniste, o parte din ei fiind îngropați la Gherla.