Hramul Mănăstirii Subpiatră din judeţul Alba

Un articol de: Oana Rusu - 16 Octombrie 2019

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat luni, 14 octombrie, în ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, la Mănăstirea Subpiatră, Protopopiatul Câmpeni, județul Alba. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie cu ocazia hramului așeză­mântului, iar în cadrul slujbei l-a hirotonit întru preot pe diaconul Alin-Ionuț Gheorghiță pe seama Parohiei Vii­șoa­ra, Protopopiatul Sighișoara. 

Adresându-se numeroșilor pelerini veniți la hramul mănăstirii, ierarhul a spus: „Privind la Sfânta Cuvioasă Parascheva, care și-a oferit mintea și inima și viața ei întreagă lui Hristos, se cuvine să ne deschidem larg ușa sufletului să intre în el Mirele divin și să ne aducă pace, bucurie și desfătare cerească (...) Să-i mulțumim Sfintei Parascheva că ne-a învățat să nu avem grijă de trup care este muritor, ci să avem grijă de sufletul cel nemuritor. Să-i mulțumim Sfintei Parascheva că ne-a învățat că cine pătimește în lumea aceasta împreună cu Hristos va fi proslăvit și va împărăți cu El în cerul veșniciei”.

La slujbă au participat și monahiile așezământului, în frunte cu maica stareță Maria Răfăilă. 

Biserica de lemn a mănăstirii de la Subpiatră a fost edificată în anul 1797, pe locul unui locaș de cult mai vechi, cunoscut sub denumirea Schitul Maicii Domnului. Vechea biserică a fost distrusă de generalul Bukow în secolul al 18-lea, iar viețuitorii mănăstirii s-au refugiat cu tot cu tezaurul așezământului într-o peșteră din Muntele Bedeleu. Din 1991 a fost inițiată ridicarea unui nou locaș de cult și a unui corp de chilii. În 2000-2001, partea exterioară a bisericii din lemn a fost supusă unui proces de restaurare, cu sprijinul Ministerului Culturii și Cultelor.