Hramul mănăstirii timişene Dobreşti

Un articol de: George Giurgiu - 10 Octombrie 2012

 

În ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, la 14 octombrie 2012, Mănăstirea Dobreşti din Arhiepiscopia Timişoarei îşi va serba hramul principal. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, împreună cu Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.
 
 
Credincioşi din întreg Banatul sunt aşteptaţi la hramul mănăstirii de la Dobreşti, judeţul Timiş, pentru a lua parte la slujbele religioase prilejuite de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei şi a întregii ţări. 
„Programul religios va debuta în ajunul praznicului, de la ora 19:00, cu Vecernia cu Litie, urmată de Utrenie. Apoi, duminică de la ora 8:30, va fi oficiată Sfinţirea mică a apei, iar de la 9:00, Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva. În continuare, de la 10:00, va fi oficiată Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie de către Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi de la mănăstirile şi parohiile învecinate“, ne-a informat protos. Matei Buliga, stareţul Mănăstirii Dobreşti.
 
Mănăstirea Dobreşti, ctitorie patriarhală
 
Mănăstirea Dobreşti s-a înfiinţat la 9 iulie 2003, la iniţiativa şi stăruinţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, originar din Dobreşti. Aşezământul monahal se află pe o culme de deal la marginea localităţii, în partea de sud-vest şi are o suprafaţă de 4,67 ha. Piatra de temelie a bisericii care se construieşte a fost aşezată la 23 octombrie 2005. Până la 1 iulie 2008 s-au făcut eforturi pentru finalizarea proiectului şi pentru obţinerea autorizaţiilor necesare începerii construcţiilor. De la punerea pietrei de temelie până în prezent, lucrările de construcţie demarate la noul lăcaş de cult au avansat încurajator, la ora actuală fiind executate lucrări la structura lemnoasă a acoperişului. Din încredinţarea Preafericitului Părinte Daniel, Mănăstirea Dobreşti are ca ocrotitori pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul şi Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Credincioşii care doresc să participe la hramul Mănăstirii Dobreşti pot ajunge aici pe traseul: E70 Timişoara - Lugoj, Coştei - DL 85 Balinţ - Bara - dreapta spre Lăpuşnic - Dobreşti. De asemenea, pelerinii pot ajunge la sărbătoarea Sfintei Parascheva din Dobreşti şi pe DN 68A Făget - Lugoj, Mănăştur, - DJ 609B, Cladova - Ohaba Lungă - Dobreşti.