Hramul mănăstirilor Adam și Vladimirești din Arhiepiscopia Dunării de Jos
După tradiţie, în ajunul Adormirii Maicii Domnului, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost adusă din nou la Mănăstirea Adam după ce, pe parcursul celor două săptămâni de post, s-a aflat în procesiune în peste 100 de parohii din protopopiatele judeţului Galaţi.
La ceas de seară, Înaltprea-sfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba Privegherii, urmată de săvârşirea Prohodului Maicii Domnului. Cu acest prilej, chiriarhul a oficiat și slujba de sfințire a Altarului de vară al mănăstirii, unde, în faţa icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni, a fost săvârşită slujba Prohodului Maicii Domnului, într-o frumoasă împreună-cântare cu cetele de credincioşi formate din slujitori, maici, pelerini şi copii îmbrăcaţi în costume tradiţionale, care au dorit, din tot sufletul, să o preacinstească pe „Sfânta de la Adam“. La final, conform tradiţiei, toţi cei prezenţi au trecut pe sub Sfântul Epitaf şi pe sub sfânta icoană făcătoare de minuni, cântând imne Maicii Domnului şi având în mâini lumânări aprinse, iar ierarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat cu agheasmă.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Vladimirești
În ziua de 15 august, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Vladimireşti din centrul judeţului Galați şi-a cinstit ocrotitoarea. Cu acest prilej, la Altarul de vară al mănăstirii,
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezența monahiilor mănăstirii, a pelerinilor şi a credincioşilor din parohiile învecinate. Acestora li s-au adăugat şi români care lucrează peste hotare, veniţi acasă, alături de cei dragi. În cuvântul de învățătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit pelerinilor prezenţi despre viaţa Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, aşa după cum ne-au învăţat Sfinţii Părinţi din primele veacuri ale Bisericii.
La final a fost săvârşit Parastasul pentru ctitori. După Sfânta Liturghie, toţi cei prezenţi au fost invitaţi, după tradiţie, la agapa creştinească, pregătită cu grijă de maici, în trapeza mănăstirii. (Pr. Gabriel Molocea)