Hramul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului
Sute de credincioși au participat ieri, 12 iulie 2015, la hramul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, care și-a cinstit ocrotitoarea, pe Maica Domnului, cu prilejul sărbătorii închinate sfintei icoane „Prodromița”. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Preasfinția Sa a arătat că Mântuitorul Iisus Hristos S-a întrupat pentru a restaura firea omenească decăzută din pricina păcatelor. În dialog cu slăbănogul, Domnul Hristos îi adresează cuvintele: „Iertate sunt păcatele tale”, „ceea ce înseamnă că suferința lui era provocată de unul sau mai multe păcate, ale lui sau ale familiei sale. A întărit acest cuvânt cu vindecarea lui, pentru că nu mai auzise nimeni ca un om slăbănog care nu mai mergea pe picioarele lui, care fusese adus pe o targă, să se ridice îndată și să meargă. Acest lucru arată că Iisus Hristos a venit în lume ca să restaureze și să îl mântuiască pe omul cel căzut. Din nemărginita Lui iubire, a coborât în lume și S-a îngrijit de toți cei care aveau nevoie de restaurare. El S-a îngrijit de restaurarea omului căzut și l-a întors la Dumnezeu”, a subliniat PS Timotei Prahoveanul.
La final, Preasfinția Sa a vorbit despre icoana Maicii Domnului „Prodromița”: „Această icoană a Maicii Domnului, numită «Prodromița», face parte din rândul icoanelor nezugrăvite de mână omenească. Pentru câteva luni, această icoană a împodobit schitul călugărilor români de la Bucium din apropierea cetății Iașilor, dar și câteva biserici din Huși, Bârlad și Galați, în drumul ei către Muntele Athos. După 148 de ani de la pictarea ei în chip minunat în cetatea Iașilor în anul 1863, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu stăruința Părintelui Arhimandrit Ciprian și a multor credincioși care au dorit să zugrăvească chipul Maicii Domnului asemenea celui aflat în icoana minunată de la Schitul Prodromu din Muntele Athos, ea a fost realizată din nou”.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a hirotonit întru preot pe diaconul Dragoș-Mihai Cârciu, pe seama Parohiei Filipeștii de Târg din Protopopiatul Câmpina, județul Prahova, și întru diacon pe tânărul teolog George Vlad, pe seama Parohiei Radila - Protopopiatul Ploiești Nord, județul Prahova.
Credincioșii prezenți ieri la sărbătoarea hramului Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului s-au putut închina la icoana Maicii Domnului „Prodromița” care a fost scoasă și așezată în pridvorul bisericii. Sărbătoarea din 12 iulie este cel de-al treilea hram al sfântului locaș, alături de praznicul Învierii Domnului şi pomenirea Sfântului Ioan Gură de Aur.
Icoana originală a Maicii Domnului „Prodromița” a fost pictată în mod minunat la Iași, în anul 1863, și dusă la Muntele Athos, devenind ocrotitoare a Schitului românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” sau „Prodromu”. Copia icoanei Maicii Domnului „Prodromița” de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a fost pictată la atelierul Panselinos din Iaşi, iar ferecătura a fost realizată în Grecia. Ea este o reproducere fidelă, în mărime naturală, a icoanei făcătoare de minuni de la Muntele Athos, atât în ceea ce privește pictura, cât şi ferecătura, lucrată din argint bogat ornamentat, aurită pe alocuri, având coroanele Maicii Domnului şi Mântuitorului Hristos împodobite cu pietre prețioase.