Hramul paraclisului Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul”
Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, și-a sărbătorit sâmbătă, 25 noiembrie, ocrotitoarea. Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părinți profesori din cadrul facultății.
Din soborul de slujitori au făcut parte preoți din conducerea facultății și cadre didactice ale acesteia: pr. prof. dr. Constantin Preda, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă; pr. prof. dr. Nicușor Beldiman, directorul Departamentului Teologie sistematică, practică și artă sacră; pr. prof. dr. George Grigoriță, consilier patriarhal; pr. conf. dr. Marian Vild, directorul Departamentului Teologie istorică, biblică și filologie, precum și alți slujitori. De asemenea, la slujbă a participat și conf. dr. Adrian Lemeni, directorul Școlii Doctorale „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie Ortodoxă.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre personalitatea Sfintei Ecaterina și importanța acesteia în societatea de astăzi, îndemnându-i pe studenți să o urmeze ca exemplu în anii de studiu. „Sfânta Ecaterina a fost o persoană înțeleaptă și a folosit inteligența moștenită studiind în Alexandria, la vremea respectivă fiind orașul ce oferea cele mai mari posibilități unui tânăr să se pregătească să devină un savant. Avea cea mai strălucită bibliotecă a timpului, un centru astronomic, o mulțime de instituții care ofereau mijloacele unei pregătiri academice, savante. Sfânta Ecaterina, însă, are și o înțelepciune care vine din studiul Sfintelor Scripturi, ce i-a uimit pe filosofii timpului. (…) Un student inteligent, pe parcursul anilor de studiu, trebuie să înmulțească talantul primit de la Dumnezeu la naștere, iar prin studiul aprofundat al Sfintelor Scripturi, rugăciune, devotament și râvnă arătate Domnului și Bisericii Sale să dobândească înțelepciunea care vine de la Hristos, Izvorul Înțelepciunii. Este un mare privilegiu pentru studenți, pentru profesori și închinători să cinstească fragmentul din moaștele Sfintei Ecaterina din această biserică, cerând adevărată și cumpătată înțelepciune, curaj și putere de a-L mărturisi pe Hristos asemeni ei. De 1.700 de ani, Sfânta Ecaterina este ocrotitoarea fecioarelor, a celor care învață Evanghelia Domnului, a tuturor celor care doresc să fie logodnice și mirese ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos, fiind cinstită ca un model ideal de pregătire și de viețuire potrivit voii Domnului”, a spus Preasfinția Sa.
La momentul chinonicului, Răducu-Virgil Gherghe, student în anul 4 al Facultății de Teologie bucureștene, a rostit o omilie în care a prezentat viața Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, evidențiind virtuțile și curajul mărturisirii lui Hristos de care a dat dovadă în fața prigonitorilor vremii.
La final, părintele prof. dr. Constantin Preda, decanul instituției de învățământ teologic, a mulțumit Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul pentru vizită și a vorbit despre misiunea Facultății de Teologie Ortodoxă din București de a îmbina viața practică a „Martei” cu viața contemplativă a „Mariei”, modele prezentate în Sfânta Evanghelie rânduită, care s-a citit în cadrul slujbei.
După Sfânta Liturghie, a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii lăcaşului de rugăciune adormiți, dar și pentru profesorii și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” trecuți la Domnul.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup psaltic format din studenți teologi.