Hramul Paraclisului Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea

Data: 27 Octombrie 2014

Paraclisul cu hramul „Sfântul Apostol Iacov, ruda Domnului“ din cadrul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“, de pe strada Aluminei, şi-a sărbătorit patronul spiritual. Întrucât prăznuirea Sfântului Apostol Iacov a avut loc pe 23 octombrie, în cursul săptămânii, pentru a nu afecta desfăşurarea procesului didactic, hramul Paraclisului a fost serbat în a 23-a Duminică după Rusalii, 26 octombrie, odată cu pomenirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir. Cu binecuvântarea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Apostol Iacov de către părinţii profesori ai liceului. La slujbă au participat cadrele didactice, elevi din clasele de ciclu primar, gimnaziu şi de liceu, părinţi ai acestora şi alţi invitaţi.

În cuvântul de învăţătură, pr. Florin Negruţiu, inspector de Religie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, a evidenţiat sensurile pericopei evanghelice, arătând că demonizarea, păcatul produce un dezechilibru în plan spiritual, atât în viaţa unei persoane, cât şi a unei comunităţi, iar Cel care poate să refacă echilibrul vieţii duhovniceşti este Mântuitorul Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul. Omul restaurat duhovniceşte de Mântuitorul Iisus Hristos, devine un mărturisitor al binefacerilor lui Dumnezeu.

Pr. prof. Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi tineret în cadrul Episcopiei Oradiei şi director al Liceului Ortodox a transmis cuvântul de binecuvântare şi de felicitare pentru elevii şi cadrele didactice ale şcolii din partea PS Episcop Sofronie, apoi a creionat câteva aspecte din viaţa Sfântului Apostol Iacov subliniind faptul că meritul Sfântului Iacov nu constă în faptul că a fost rudă cu Iisus Hristos, ci în aceea că a dus o viaţă virtuoasă, fiind cel care a prezidat Sinodul apostolic de la Ierusalim din anul 49/50, a fost primul episcop al Ierusalimului şi şi-a dat viaţa pentru mărturisirea Evangheliei, murind ca martir, din cauza persecuţiei iudeilor împotriva creştinilor.

Alături de Sfânta Liturghie, Sfântul Apostol Iacov a lăsat o operă teologică valoroasă, aşezată în canonul cărţilor Noului Testament, respectiv Epistola sa sobornicească. De asemenea, după cum precizat pr. Radu Rus, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie s-a adăugat cetei Mucenicilor, împreună cu Sfântul Iacov, amândoi murind ca martiri pentru mărturisirea credinţei în Hristos.

Paraclisul „Sfântul Apostol Iacov“ a fost amenajat la iniţiativa şi din purtarea de grijă a PS Episcop Sofronie, la începutul anului şcolar 2010-2011. În prezent, aici, elevii din ciclul primar şi gimnazial participă în fiecare vineri la Sfânta Liturghie, care se săvârşeşte de către părinţii profesori, precum şi în Duminici şi Sărbători. (Pr. prof. Alin Sonea)