Hramul Parohiei „Iancu Vechi”-Mătăsari din Capitală
Parohia „Iancu Vechi”-Mătăsari din Bucureşti şi-a serbat duminică, 20 septembrie, hramul de toamnă, Sfinţii Mari Mucenici Eustaţie şi soţia sa, Teopista, cu cei doi fii ai lor, Agapie şi Teopist. Cu acest prilej, în ajun a fost săvârşită slujba Vecerniei cu Litia şi procesiune cu moaştele sfinţilor ocrotitori, iar în ziua hramului, a fost săvârşită Sfânta Liturghie de un sobor de preoţi.
Ieri, în Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, Parohia „Iancu Vechi”-Mătăsari şi-a sărbătorit hramul de toamnă, cinstindu-i în chip deosebit pe Sfinţii Martiri Eustaţie, Teopista, Agapie şi Teopist.
În ajunul sărbătorii, racla cu moaştele sfinţilor ocrotitori a fost purtată într-o procesiune tradiţională în jurul bisericii. Seara a fost încheiată cu un concert de muzică religioasă susţinut de Corul „Canticum” al parohiei, dirijat de Răzvan Rădos.
În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârşită la Altarul de vară amenajat pe spaţiul verde din vecinătatea bisericii, de către un sobor format din părintele paroh Constantin Stoica, părintele coslujitor Horia Măluşanu, părintele Bogdan Teleanu de la Parohia „Sfântul Pantelimon”-Foişorul de Foc şi părintele Robert Ioniţă, de la Parohia Tânganu, Protopopiatul Ilfov Sud. În timpul Sfintei Liturghii, credincioşii s-au putut închina cinstitelor moaşte ale sfinţilor ocrotitori, racla fiind amplasată într-un loc special, delimitat corespunzător pentru îndeplinirea normelor de distanţare recomandate de autorităţi pentru prevenirea răspândirii infectării cu noul coronavirus.
La final, părintele paroh Constantin Stoica a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a subliniat rolul familiei în păstrarea dreptei credinţe, asemănând familia Martirilor Eustaţie, Teopista, Agapie şi Teopist cu cea a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, arătând faptul că aceştia nu s-au lepădat de Hristos nici în faţa muceniciei. „Sfinţii Martiri Eustaţie, Teopista, Agapie şi Teopist au fost martirizaţi pentru credinţa lor în Hristos în anul 122, în timpul împăratului roman păgân Hadrian. Anul acesta se împlinesc 180 de ani de când sfintele lor moaşte ocrotesc biserica şi parohia noastră. Avem privilegiul de a avea printre noi o familie de mucenici care ne ocrotesc în chip deosebit mai ales în acest An omagial dedicat pastoraţiei părinţilor şi copiilor. În viaţa acestei familii de sfinţi regăsim valori şi virtuţi care în zilele noastre fie sunt pe cale de dispariţie, fie sunt trecute în plan secundar: credinţă, dragostea dintre soţi, dragostea părinţilor faţă de copii, respectul şi dragostea copiilor faţă de părinţi, fidelitatea, respectul reciproc, încrederea. Această familie reprezintă un model de urmat în această viaţă. Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu a avut mare evlavie la familia generalului roman Eustaţie Plachida. Prima ctitorie a sfântului voievod, biserica de la Mogoşoaia, a fost sfinţită în ziua de 20 septembrie 1688, deoarece voievodul martir a vrut să aducă un prinos de cinstire sfântului la care avea evlavie. Din acest motiv, în biserica noastră familia Sfântului Mucenic Eustaţie este pictată în oglindă cu familia Voievodului Martir Constantin Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi şi Ianache Sfetnicul”, a spus părintele Constantin Stoica.
După Sfânta Liturghie, credincioşii prezenţi la sărbătoarea hramului au primit din partea parohiei pachete cu alimente vidate, pentru a îndeplini normele igienice recomandate de autorităţi, dar şi iconiţe cu chipul sfinţilor ocrotitori: Eustaţie, Teopista, Agapie şi Teopist.
În această perioadă, care este legată de sărbătoarea hramului parohiei, dar şi de începutul anului şcolar, au fost intensificate două proiecte filantropice ale Parohiei „Iancu Vechi”-Mătăsari, care se desfăşoară în mod obişnuit pe tot parcursul anului. Astfel, în cadrul campaniei „Ajută un copil să meargă la şcoală”, peste 50 de elevi care provin din familii cu posibilităţi materiale modeste au fost ajutaţi cu rechizite, îmbrăcăminte şi alte produse necesare continuării studiilor. De asemenea, în cadrul campaniei „Dar din dar se face rai”, parohia ajută cu alimente, produse de igienă şi de strictă necesitate persoanele şi familiile care se află în diferite situaţii de risc social şi medical.