Hramul Parohiei Mihai Bravu din Capitală

Un articol de: Ioan Bușagă - 28 August 2015

Biserica Ortodoxă a sărbătorit ieri, 27 august, pe Sfântul Mucenic Fanurie. În mai multe biserici din întreaga ţară au fost oficiate slujbe în cinstea sfântului ocrotitor. La Biserica „Sfântul Fanurie” - Mihai Bravu, Protoieria Sector 3 Capitală, au fost săvârșite slujbe și activități social-misionare.

Credincioşii bucureşteni au participat încă de ieri-seară la sărbătoarea hramului Parohiei Mihai Bravu din Capitală, unde, în cinstea Sfântului Mucenic Fanurie, au fost săvârşite Vecernia, Litia, Acatistul Sfântului Mucenic Fanurie şi slujba de sfinţire a apei. Ieri, în ziua hramului, au fost săvârşite Utrenia, Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii locaşului de cult. Din sobor au făcut parte pr. Alexandru Atanase Barna, consilier cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, pr. paroh Cristian Popa, pr. Ioan Malaxa, pr. Marian Hangu, pr. Ovidiu Laurenţiu Stegăruş, de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” - Vatra Luminoasă, pr. Vasile Comănescu, pr. Constantin Voicu şi pr. Ciprian Hangu, de la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti. 

„Credincioşii au dobândit multă evlavie la Sfântul Mucenic Fanurie. Pot să spun că este prima biserică din România în care s-a săvârşit Acatistul Sfântului Mucenic Fanurie, acatist care a fost tradus în biserica aceasta, unde avem şi o icoană deosebită a sfântului, realizată în 1956 de Olga Greceanu. S-a citit în biserica noastră Acatistul Sfântului Fanurie dinainte de 1956, probabil la 1954-1955, când biserica noastră era în vremea aceea în construcţie. Abia în 1959 a fost acoperită şi a durat mai multă vreme, până în 1971-1973, când biserica a fost şi pictată, pentru ca în 1974 să fie sfinţită. Sfântul Mucenic Fanurie a ajutat la ridicarea acestei sfinte biserici şi am mărturia celor care au fost cântăreţi, iar apoi preoţi, sau credincioși la biserica aceasta”, a precizat pr. paroh Cristian Popa.
Evlavia faţă de acest sfânt mucenic creşte pe an ce trece, iar aceasta se vede nu numai în ziua de cinstire, ci şi în celelalte zile ale anului când se săvârşesc rugăciuni şi slujbe în cinstea Sfântului Mucenic Fanurie. La final, credincioşii prezenţi au primit câte un dar din partea parohiei.