Hramul Parohiei Parcul Domeniilor-Cașin din Capitală
Biserica Parohiei Parcul Domeniilor-Cașin, Paraclis Patriarhal, din sectorul 1 al Capitalei, și-a sărbătorit hramul miercuri, 8 noiembrie, de Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri. În mijlocul credincioșilor s-a aflat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul au făcut parte: părintele paroh Gabriel Cazacu; părintele Florin Marica, director coordonator al proiectelor „Alege școala!” ale Patriarhiei Române; diaconul Mihai-Iulian Grobnicu, inspector eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și alți slujitori.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a vorbit despre slujirea Sfinților Arhangheli pomeniți cu numele în această zi. „În Acatistul dedicat Sfinţilor Arhangheli, Biserica îl numeşte pe Sfântul Arhanghel Mihail înger slujitor al Legii, adică al dreptăţii şi al adevărului, iar pe Sfântul Arhanghel Gavriil îl numeşte înger al harului, cel care vestește bucuria şi blândeţea lui Dumnezeu. Dreptatea şi adevărul lui Dumnezeu pe care le vestește Sfântul Arhanghel Mihail sunt necesare ca bucuria, bunătatea şi blândeţea lui Dumnezeu, care vin prin binecuvântarea adusă de Arhanghelul Gavriil. Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil ne arată că Dumnezeu este în acelaşi timp drept şi milostiv, iubitor de adevăr şi iertător al celor păcătoşi, care se ridică prin pocăinţă. În iconografia noastră ortodoxă, Arhanghelul Mihail este reprezentat purtând în mână o sabie de foc, pentru că el pedepseşte păcatul, nedreptatea şi apără pe cei drepţi. Arhanghelul Gavriil este reprezentat în iconografia noastră purtând în mână o floare de crin alb, ca simbol al purităţii, al bucuriei şi binecuvântării, pentru că el aduce neamului omenesc vestea cea bună a întrupării Fiului lui Dumnezeu, Care ne aduce mântuirea”, a reliefat Preasfinția Sa.
De asemenea, ierarhul a evidențiat că sfinţii îngeri sunt pomeniţi săptămânal, în fiecare zi de luni, dar şi la fiecare Sfântă Liturghie, deoarece ei se roagă împreună cu Biserica întreagă înaintea Tronului Preasfintei Treimi. „Din punct de vedere liturgic, prezența îngerilor în biserică este evidențiată şi prin faptul că pe uşile diaconeşti sunt pictaţi de obicei Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, iar îngerul Gavriil este adesea pictat şi pe una din uşile împărăteşti binevestind Fecioarei Maria întruparea din ea a Fiului lui Dumnezeu. Îngerii sunt pictaţi adesea în jurul Maicii Domnului ca să se arate că ea este mai cinstită decât îngerii, fiindcă din ea S-a întrupat şi născut Hristos, Mântuitorul lumii. Icoanele Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi ale altor îngeri, ca şi ziua de pomenire a lor la 8 noiembrie, sunt o altă mărturie a cinstirii sfinţilor îngeri de către Biserică. Faptul că ziua de luni din fiecare săptămână este închinată îngerilor şi tuturor cereştilor, netrupeşti puteri, ca şi rugăciunea zilnică din Ceaslov adresată îngerului păzitor, arată şi mai mult că viaţa Bisericii este plină de prezenţa şi ajutorul sfinţilor îngeri. Deşi sfinţii îngeri nu au trup, ei slujesc taina întrupării lui Hristos şi sunt păzitori ai sufletelor şi trupurilor celor care-i cheamă în ajutor. Iar atunci când se arată oamenilor, îngerii iau formă asemănătoare cu cea a fiinţelor umane”, a precizat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.
La final, părintele paroh Gabriel Cazacu i-a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare.