Hramul parohiei vrâncene Hânguleşti

Un articol de: Marius Nedelcu - 08 Ianuarie 2015

Sute de credincioşi vrânceni au participat miercuri, de Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, la hramul Parohiei Hânguleşti din judeţul Vrancea. Cu această ocazie, parohia a fost vizitată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, care a săvârşit Sfânta Liturghie.

Biserica Parohiei Hânguleşti, deşi este un locaş de rugăciune relativ nou, ridicat acum 35 de ani, a trecut prin repetate etape de restaurare şi înfrumuseţare, iar acum s-a întregit ansamblul parohial prin construirea şi finalizarea unei case parohiale. Anul acesta, în ziua hramului, pe 7 ianuarie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ciprian înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Cântările Sfintei Liturghii au fost date de grupul psaltic misionar al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. În cadrul slujbei, a fost săvârşit Parastasul pentru ctitorii locaşului de rugăciune trecuţi la Domnul, după cum ne-a transmis Dragoş Olteanu, consilier media eparhial.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Ciprian le-a vorbit credincioşilor despre Sfântul Ioan Botezătorul. „Sărbătoarea de astăzi se numeşte Soborul Sfântului Ioan Botezătorul care semnifică adunarea credincioşilor care din evlavie şi credinţă vin la biserică ca să-l cinstească într-o astfel de zi pe cel care a fost cel mai mare dintre proroci, cel care s-a învrednicit să-L atingă cu mâna pe creştet pe Mântuitorul Iisus Hristos, pe Fiul lui Dumnezeu. Sfânta Evanghelie de astăzi de la Ioan, capitolul 1, ne arată câteva mărturii despre misiunea pe care Dumnezeu i-a încredinţat-o acestui proroc. El a dat mărturie că nu este el Hristos, ci a venit să boteze cu apă spre pocăinţă, ajutându-i pe oameni să pregătească calea din sufletul lor pentru primirea Celui care era mai mare ca el, pe Iisus Hristos, Mântuitorul Lumii, Care a botezat cu Duh Sfânt şi cu foc“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

La final, ierarhul, înconjurat de soborul de slujitori, a sfinţit şi binecuvântat noua casă parohială. De asemenea, pentru activitatea pastorală şi administrativ-gospodărească desfăşurată în comunitate, preotul paroh Laurenţiu Enache a primit rangul de iconom stavrofor. Biserica Parohiei Hânguleşti a fost ridicată în perioada 1979-1980, pe locul unei mai vechi biserici din lemn, distrusă de cutremurul din 4 martie 1977. De-a lungul timpului, sfântul locaş a trecut prin importante lucrări de consolidare şi restaurare a picturii, fiind avariat în urma cutremurelor din anii 1986 şi 1990. După ce a fost dotată şi cu toate obiectele necesare cultului, biserica a fost resfinţită în data de 24 mai 1998.