Hramul Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 25 Iulie 2022

Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodro­mița” de la Muntele Athos a fost sărbătorită în noaptea de duminică spre luni, 24-25 iulie, potrivit calendarului athonit, la Schitul românesc „Sfântul Ioan Botezătorul”-Prodromu din Sfântul Munte Athos. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul în lavra românilor din Athos au făcut parte părintele arhimandrit Atanasie Prodromitul, starețul așezământului monahal, părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale, precum și alți ieromonahi, preoți și diaconi.

Cu ocazia vizitării Sfântului Munte Athos, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat bucuria de a întâlni, la Schitul Prodromu, numeroși pelerini și închinători, vorbind totodată despre evlavia generalizată pe care poporul nostru o are față de acest sfânt odor: „Mă bucur să găsesc aici, pe lângă ostenitorii acestui sfânt așezământ, o mulțime de pelerini veniți din toate colțurile țării, probabil și din străinătate, lucru care arată marea evlavie de care se bucură Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului «Prodromița» aici, la locul pentru care a fost zugrăvită și a fost așezată acum aproape 160 de ani, dar și în toată lumea și mai ales în țara noastră. Este cunoscut faptul că în foarte multe biserici și mănăstiri din România se află copii foarte fidele și frumos împodobite ale acestei icoane, și toate sunt cercetate de credincioși și credincioase cu foarte multă evlavie. Părintele stareț Atanasie a putut vedea cu proprii ochi evlavia bucureștenilor care vin în număr foarte mare și se roagă înaintea Icoanei «Pro­dromița» care se află în Paraclisul Catedralei Naționale. De asemenea, faptul că ei vin pe tot parcursul anului la Schitul românesc Prodromu se datorează în primul rând cinstitelor moaște ale Sfântului Ioan Înaintemergătorul, dar și acestei icoane făcătoare de minuni, care a fost zugrăvită și adusă aici în anul 1863, săvârșind o mulțime de minuni pe traseul pe care l-a urmat, minuni care au rămas în memoria oamenilor care îngenunchează acum cu încredere înaintea ei sau îi citesc acatistul”.

De asemenea, ierarhul a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru obștea și închinătorii de la Schitul Prodromu din Sfântul Munte Athos.