Hramul Schitului „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” – Mestecăniș

Data: 06 August 2021

Joi, 5 august  2021, în ajunul marelui Praznic al Schimbării la Față, la sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, s-a aflat la Schitul „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” – Mestecăniș, județul Suceava, cu prilejul hramului. Ierarhul a fost întâmpinat în sunet de bucium, cu flori, de către copii îmbrăcați în costume populare specifice locului, precum și cu pâine și sare, potrivit tradiției.

Înainte de Sfânta Liturghie ierarhul a oficiat slujba de sfințire a icoanelor de pe  catapetesma bisericii cu hramurile „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” și „Sfânta Ana”, dar și a altarului de vară al așezământului monahal, recent amenajat, acesta fiind așezat sub ocrotirea Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina.

Din numerosul sobor slujitor au făcut parte și părintele arhimandrit Mihail Bălan, exarh de zonă, părintele protosinghel Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și protoiereul Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, părintele Aurel Goraș.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a evidențiat importanța așezării sufletești în momentele de rugăciune, făcând referire și la pasajul Sfintei Scripturi rânduit pentru această zi. „Pentru a ne apropia de Dumnezeu mai mult și pentru a-I simți prezența avem nevoie de retragere. Avem nevoie, cel puțin din când în când, de perioade și de locuri în care să ședem noi cu noi, noi cu sfinții și noi cu Dumnezeu. Altfel, în vacarmul lumii acesteia, în valul de probleme care vin peste noi, în șirul de știri care nu se oprește niciodată, n-o să-L auzim pe Dumnezeu și n-o să ne putem apropia de El, pentru că mintea ne este fărâmițată, pentru că atenția ne este împrăștiată și avem nevoie să ne adunăm. (...) Când vrei să te întâlnești cu Dumnezeu trebuie să stai. Cu Dumnezeu nu te întâlnești în fugă, nu te întâlnești făcând și altceva.”

Preasfinția Sa a punctat apoi aspectele importante din viața sfântului prăznuit la data de 5 august, unul dintre cei mai iubiți sfinți români, dar care a ajuns Sfânt al tuturor prin minunile pe care le-a săvârșit – Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, subliniind faptul că acesta reprezintă un exemplu pentru cei care vor să fie mai aproape de Dumnezeu prin rugăciune. „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, din dragoste pentru Dumnezeu, a căutat loc liniștit în care să se poată apropia mai bine de Dumnezeu. (...) Sfântul tânjea după Dumnezeu și vedea că lumea nu ne facilitează apropierea de Dumnezeu, ne oprește, ne trage în jos, ne trage în stânga, în dreapta, cu problemele, cu necazurile, cu cele ale vieții de zi cu zi. (...) Nu putem să ne liniștim înlăuntru, dacă nu începem de la cele din afară. Dacă vrem să ne apropiem de Dumnezeu, dacă vrem să ne mai cunoaștem pe noi înșine și să-L cunoaștem mai mult și pe Dumnezeu, trebuie să ședem, trebuie să ne oprim, trebuie să închidem telefonul, trebuie să închidem ușa.”

În încheiere, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să guste din bucuria dialogului direct cu Dumnezeu în momentele care însoțesc rugăciunea, aspect din ce în ce mai important în societatea actuală, prea puțin orientată către suflet. „Să stați și, după ce s-a terminat rugăciunea, să nu vă ridicați imediat de acolo, să nu plecați imediat de la locul de rugăciune; mai stați oleacă. Poate vrea și Dumnezeu să vă zică ceva (...).

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Inochentie de la Probota”, dirijat de părintele Constantin Dan Magdalena.

La finalul Sfintei Liturghii, ieromonahul Ioanichie, preot slujitor al locașului de cult, a fost hirotesit protosinghel.

Părintele ieroschimonah Iacob Bârsan, duhovnicul și ctitorul principal al așezării monahale, i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Damaschin pentru binecuvântare, soborului și credincioșilor pentru împreuna-rugăciune și tuturor ostenitorilor pentru dragostea cu care înconjoară și sprijină schitul.

­­­***

Construirea locașului de cult care îi are ca ocrotitori pe Sfântul Ioan Iacob Românul și pe Sfânta Ana a început în anul 2012 cu osteneala binecredincioșilor, sub atenta îndrumare a părintelui ieroschimonah Iacob Bârsan. Biserica a fost sfințită la data de 5 august 2015 de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop Pimen și de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul românilor din Europa de Nord.

Irina Ursachi