Hramul Seminarului „Sfânta Filofteia” din Ilfov

Un articol de: Ioan Bușagă - 08 Decembrie 2018

Sfânta Muceniță Filofteia este ocrotitoarea a numeroase locașuri de cult, instituții sociale și educaționale. Între aceste așezăminte se află și Seminarul Teologic Liceal Ortodox, de lângă Mănăstirea Pasărea, din comuna Brăneşti, judeţul Ilfov. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de slujitori condus de delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În cuvântul de învățătură, părintele profesor Ștefan Buchiu a reliefat că viața Sfintei Mucenițe Filofteia cheamă pe credincioși la întruparea virtuților men­ționate în „Fericirile” rostite de Mântuitorul Iisus Hristos în timpul Predicii de pe Munte (Matei 5, 1-12).

„Pentru ce este Sfânta Filofteia cunoscută? Pentru facerea de minuni, dar fericiți sunt cei care cred și întrupează cuvintele Mântuitorului, căci miluit este de Dumnezeu, nu doar în viața aceasta scurtă și trecătoare, ci în eternitatea fericirii lui Dumnezeu. Până a ajunge la aceasta, a cincea fericire, trebuie să treci prin celelalte, să pleci de la virtutea sau fericirea modestiei sau a smereniei. «Fericiți cei săraci cu duhul» sunt aceia care se golesc de trufie, orgoliu. Cât de orgolioasă este lumea de astăzi? Caută omul să se hrănească doar cu orgoliu și este foarte atent la modul cum apare în fața celorlalți. Dar oare cum apari și în fața lui Dumnezeu? Căci Dumnezeu caută în adâncul inimii și știe ce dorești, ce gândești, dar mai știe ceva, că a pus în tine daruri pe care tu nu le activezi. […] De aceea, lecția vieții credinței și a sfințeniei Muceniței Filofteia este extrem de actuală. Ea se hrănea cu dragostea lui Hristos și nu o învățase de la mama ei, ci o învățase de la mama noastră a tuturor, care este Biserica”, a spus părintele profesor Ștefan Buchiu.

La final, din partea Patriarhului României au fost oferite daruri elevelor care au obținut premii la două concursuri, și anume, de toacă și de cultură, intitulat „Știu istorie”. Evenimentele dedicate hramului au continuat cu slujba Parastasului pentru schimonahia Filofteia, mama Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, și vernisarea în muzeul mănăstirii a unei expoziții dedicate Anului Centenar și susți­nerea unui concert de cântări patriotice de către corul seminarului.