Hramul Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huși
Ziua de luni, 13 noiembrie 2023, când Biserica îl pomenește pe Sfântul Ioan Gură de Aur, a fost prilej de sărbătoare la Seminarul Teologic din Huși, care și-a prăznuit ocrotitorul spiritual.
Manifestările prilejuite de hram au început cu Sfânta Liturghie, oficiată la Catedrala Episcopală din Huși de Preasfințitul Părinte Ignatie, chiriarhul locului.
Din soborul slujitorilor au făcut parte și părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, consilier educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, părinți consilieri de la Centrul eparhial, părinți protopopi și părinți profesori ai școlii teologice hușene.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic al elevilor seminariști.
În cuvântul de învățătură, ierarhul Hușilor a explicat afirmația Sfântului Ioan Gură de Aur potrivit căreia, ori de câte ori participăm la Sfânta Liturghie și ne împărtășim, sărbătorim Paștile.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie l-a hirotesit, în semn de prețuire a activității didactice și misionare împlinite până în prezent, întru arhidiacon pe diaconul Vlad Mironescu, profesor de muzică psaltică și coordonator al Grupului psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși.
Preasfinția Sa a mulțumit doamnei Cristiana Botan, inspector școlar general al județului Vaslui, și domnului Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, pentru prezență și pentru sprijinul constant acordat singurei instituții de învățământ teologic din județul Vaslui.
Partea a doua a programului a fost rezervată conferinței „Tinerețea trăită în Hristos Iisus. Între ideal și realitate”, susținută de părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, la care au participat cadrele didactice și elevii de la cele două specializări (pastorală și filologie).
În debutul întâlnirii de la seminar, grupurile psaltic-corale alcătuite din elevi seminariști au susținut un scurt recital, alcătuit din piese psaltice și populare, românești și grecești.
Cei prezenți au audiat conferința, care s-a transformat rapid într-un dialog viu, fructificând experiența în activitățile cu tinerii a părintelui arhimandrit Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor.