Hramuri şi procesiuni la Adormirea Maicii Domnului
La Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august, este hramul a numeroase biserici şi mănăstiri din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Credincioşii participă la numeroase pelerinaje şi procesiuni şi la slujbele religioase săvârşite la această mare sărbătoare.
Zeci de mii de credincioşi sunt aşteptaţi şi anul acesta la hramul Mănăstirii Nicula, unde se află Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pictată în anul 1681 de preotul şi iconarul Luca din Iclod. În zilele premergătoare praznicului Adormirii Maicii Domnului, mulţi pelerini parcurg pe jos drumul până la mănăstire, în semn de evlavie faţă de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, iar unii vin pe jos chiar din alte judeţe. Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi Protopopiatul Gherla organizează şi anul acesta pelerinajul pe jos din Gherla la Mănăstirea Nicula, intitulat „La Nicula colo-n deal“, în ajunul praznicului, pe 14 august. Pentru al treilea an consecutiv, soborul de ierarhi care participă la pelerinaj va fi condus de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Dobric, „Nicula Ţibleşului“
La mănăstirea din localitatea bistriţeană Dobric, cunoscută şi sub numele de „Nicula Ţibleşului“, vin în fiecare an pelerini, cu precădere din judeţul Bistriţa-Năsăud. Programul liturgic începe din ajun, când se săvârşeşte Vecernia Mare şi Litia, urmate de Paraclisul Maicii Domnului şi un cuvânt de învăţătură rostit de pr. Liviu Vidican-Manci, director al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. În jurul orei 23:00 se săvârşeşte slujba Prohodului Maicii Domnului, în cadrul căreia preoţii şi credincioşii înconjoară biserica din lemn a mănăstirii şi, apoi, se citesc Molitfele Sfântului Vasile cel Mare. După miezul nopţii se va săvârşi slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie, la care credincioşii care au ajunat şi s-au spovedit se pot împărtăşi. În ziua hramului se va oficia Taina Sfântului Maslu şi Acatistul Maicii Domnului, urmată de Sfânta Liturghie.
Aşezământul monahal de la Dobric a fost înfiinţat ca schit în 1992, iar după un an a devenit mănăstire. A fost amenajat un paraclis cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, iar mănăstirea are şi o bisericuţă din lemn cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca“ construită în stil maramureşean de meşterii din Bârsana, în 30 de zile. În prezent se lucrează la biserica mare de zid, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“, ridicată până la acoperiş, după cum a spus stareţa Veronica Coţofană. Aici funcţionează şi căminul de bătrâni, „Aurel şi Dudica Milea“, unde sunt primite bătrâne cu pensii foarte mici. Anul trecut a început construcţia unui nou Centru social, „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, care va oferi sprijin vârstnicilor.
Praznic la Mănăstirea Bic
Una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din zona Sălajului, aşezământul de la Bic are ca hram sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Situată la marginea oraşului Şimleu Silvaniei, vatra monahală adună an de an mii de credincioşi din Episcopia Sălajului şi din alte zone ale ţării. La hram, mănăstirea are un program liturgic intens, conform stareţei Mariana Lupou. În ansamblul Mănăstirii Bic sunt două biserici. Cea veche, din lemn, datează din 1778, iar cea nouă, de zid, a fost construită începând cu anul 1998. Mănăstirea are şi un Centru social ocrotit de „Sfântul Pantelimon“, care oferă îngrijire copiilor şi persoanelor vârstnice.
Procesiune în Mănăştur
Comunitatea Parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din cartierul clujean Mănăştur va organiza în ajunul marii sărbători o procesiune cu icoana praznicului.
„În acest an vom avea bucuria să păstrăm în biserica noastră o copie fidelă a icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula“, a spus parohul Dan Hognogi, care a adăugat că, după ce se va face o procesiune pe străzile din jurul bisericii cu această icoană, dar al Maicii Domnului, credincioşii se vor putea închina şi la moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur.
Pelerinaj la Schitul Monor
O procesiune are loc în ajunul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului la Schitul „La Mănăstire“ din parohia bistriţeană Monor. De mai mulţi ani, zeci de credincioşi din Bistriţa, Reghin şi Târgu Mureş vin aici din ajunul sărbătorii. În seara zilei de 14 august, pelerinii pornesc împreună cu parohul Marius Avram spre schit, unde intonează cântări şi imne în cinstea Maicii Domnului, apoi participă la slujbele speciale dedicate praznicului.
„În locul numit «Părăul mare» am construit un altar de vară, ca un schit,şi în fiecare an, de Sfântul Ilie şi de Sfântă Mărie Mare, credincioşii din Monor şi din comunele învecinate, de pe Valea Luţului şi Valea Şieului, împreună cu mai mulţi preoţi mergem în procesiune până la schit. Acolo oficiem de la ora 18:00 Vecernia, la 19:30 Prohodul Maicii Domnului, la ora 21:00 Taina Sfântului Maslu, şi în jur de ora 12:00 noaptea, Molitfele Sfântului Vasile cel Mare“, a spus pr. Marius Avram. Schitul de la Monor a fost ridicat pe locul unde, spune tradiţia, se află o veche mănăstire ortodoxă.
Hram în Parohia Dej II
Credincioşii din Parohia Dej II o vor cinsti pe Preasfânta Fecioară Maria, Maica Domnului, pe 15 august, prilej cu care vor participa la Sfânta Liturghie şi la Taina Sfântului Maslu. Seara de la ora 18:00 va fi oficiată slujba Paraclisului Maicii Domnului, iar apoi se citesc Molitfele Sfântului Vasile cel Mare, potrivit parohului Ioan Bolbos.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Parohia Dej II are o vechime de peste 200 de ani. De atunci şi până în 1896 slujbele au fost oficiate într-o bisericuţă din lemn, care a fost oferită credincioşilor din Cătălina, un sat în apropierea Dejului. Biserica parohiei Dej II a fost sfinţită după ce a trecut printr-un proces de restaurare, în anul 1996, de către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu. (Alexandra Andereş, Andreea Pâgleşan)