Hramuri și tabără de vară în Mitropolia Munteniei
În Duminica a 8-a după Rusalii, în toate bisericile ortodoxe a fost citită pericopa evanghelică în care este relatată minunea înmulţirii pâinilor, săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos (Matei 14, 14-22). Cu acest prilej, ierarhii din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei au săvârşit Sfânta Liturghie în catedrale eparhiale, în biserici de parohie sau mănăstiri, i-au binecuvântat pe credincioşii prezenţi şi le-au vorbit atât despre semnificaţiile duhovniceşti ale duminicii, cât şi despre viaţa şi virtuţile Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, sărbătorit în fiecare an pe 11 august.
Duminică, 11 august, în Arhiepiscopia Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala eparhială „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa. În aceeaşi zi, în Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, numeroși credincioşi au făcut un popas duhovnicesc în biserica Mănăstirii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Corbeni, judeţul Argeş, unde au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Sărbătoare la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău
În ziua de 11 august s-a făcut şi pomenirea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, unul dintre ocrotitorii duhovnicești ai Eparhiei Buzăului și Vrancei. În această zi de mare sărbătoare, sute de credincioși buzoieni au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian în Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău. În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat fragmentul evanghelic al duminicii și a vorbit despre viața și activitatea Sfântului Nifon, cel care a întemeiat Episcopia Buzăului, dimpreună cu Episcopia Râmnicului, la anul 1503. În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul teolog Ionuț-Marian Băicuș, pe seama Catedralei Voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din Buzău. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala ortodoxă mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului”, dirijată de arhid. Gianin-Cristian Oprea.
Tabără de vară în localitatea Viziru, județul Brăila
În Parohia Viziru de Jos, Protopopiatul Însurăţei, județul Brăila, se desfășoară, în perioada 1-15 august, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, ediţia a 23-a a taberei de vară pentru tineri. La activităţi participă, pe lângă cei 30 de tineri din Centrul de tineret al Parohiei Viziru, alți 40 de tineri din diferite parohii ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, dar şi din toată ţara. Tema generală după care s-au desfăşurat activităţile a fost „Redescoperirea valorilor tradiţionale ale spiritualităţii româneşti”. Programul-cadru al taberei cuprinde activităţi liturgice şi ateliere de creaţie, activităţi cultural-artistice, de formare a liderilor şi animatorilor de grup, sportive şi recreative. Pe tot parcursul taberei, tinerii participă cu bucurie și entuziasm la toate slujbele oficiate la biserica din Viziru de Jos. În Duminica a 8-a după Rusalii, în prezenţa numeroșilor tineri şi a credincioşilor din localitate şi din împrejurimi a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi din Protopopiatul Însurăţei. Copiii au fost cei care au oferit răspunsurile liturgice. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a tâlcuit pericopa evanghelică în care se vorbește despre minunea înmulțirii pâinilor, săvârşită de Mântuitorul Hristos şi consemnată în Evanghelia după Sfântul Matei la capitolul 14. De asemenea, Arhiepiscopul Dunării de Jos a vorbit despre misiunea Bisericii în mijlocul tinerilor și despre implicarea activă a acestora în viața eclesială: „La Viziru, într-un loc binecuvântat de Dumnezeu, de peste două decenii, în timpul Postului Adormirii Născătoarei de Dumnezeu, foarte mulţi copii şi adolescenţi participă la o tabără de rugăciune şi de viaţă liturgică. Aceşti tineri sunt prezenţi în fiecare zi la Paraclisul Maicii Domnului şi la toate Sfintele Liturghii, iar bucuria liturgică se continuă în cadrul atelierelor recreative, identificate în satul nostru românesc. Toate aceste lucruri bune sunt posibile prin preoţi şi învăţători buni, dar şi prin ospitalitatea, disponibilitatea şi bunătatea credincioşilor din această parohie fruntaşă”. După Sfânta Liturghie, în curtea bisericii a fost săvârşită slujba de pomenire pentru toţi înaintaşii, ctitorii şi binefăcătorii acestei parohii. În continuare, ierarhul i-a binecuvântat pe toți cei prezenți, le-a dăruit iconiţe, i-a invitat la agapa pregătită chiar de tinerii din tabără și a participat la programul taberei propunând tinerilor teme de actualitate care-i preocupă și pentru care ei doresc să afle răspunsuri, purtând cu aceștia și un dialog interactiv.
Hramul Parohiei „Sfântul Ierarh Nifon” din Călăraşi
Duminică, 11 august, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Ierarh Nifon” din municipiul Călăraşi. În cuvântul de învăţătură, Preasfințita Sa a vorbit despre viața Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolit al Țării Românești, despre osteneala jertfelnică și neobosită pentru propovăduirea și mărturisirea Cuvântului lui Dumnezeu și despre importanța urcușului spiritual din Postul Adormirii Maicii Domnului, ce se apropie de final. În aceeaşi zi, ierarhul a cercetat Parohia Radu Negru, care are șantier de pictură.