Hristos aduce bucuria învierii în locul suferinței îndoliate
La Catedrala Patriarhală, numeroși credincioși au participat ieri, 7 octombrie, la Sfânta Liturghie săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice a Duminicii a 20-a după Rusalii, Patriarhul României a tâlcuit înțelesurile teologice ale minunii învierii fiului văduvei din Nain de către Mântuitorul Hristos.
Sfântul Evanghelist Luca (cap. 7, vv. 11-16) ne istorisește întâlnirea Domnului Iisus Hristos cu mulțimea ce însoțea o mamă văduvă care își conducea pe ultimul drum unicul copil. „Esența acestei Evanghelii este următoarea: Hristos-Domnul aduce bucuria învierii în locul suferinței îndoliate. Evanghelia Duminicii a 20-a după Rusalii ne arată milostivirea lui Dumnezeu față de oamenii îndurerați și față de cei morți. Mântuitorul Iisus Hristos mergea cu ucenicii Săi și cu o mulțime mare de popor care Îl urma spre o cetate numită Nain. Astăzi în locul cetății a mai rămas doar un sat. Aproape de poarta cetății, Mântuitorul Hristos a văzut un cortegiu funerar care ducea un mort spre groapă, spre cimitir. Acesta era unicul fiu al unei femei văduve, însoțită de o mulțime mare de popor din cetate, ca semn al prețuirii de care se bucura și ca semn de încercare, de consolare sau mângâiere. Cea mai mare durere pentru o mamă este să-și ducă la cimitir unicul copil. Văzând suferința acestei mame îndurerate și îndoliate, Mântuitorul Iisus Hristos S-a apropiat de ea și i-a zis: «Nu plânge!» Și îndată S-a apropiat de sicriul în care se afla fiul ei mort, S-a atins de sicriu - ceea ce nu era un lucru obișnuit în tradiția iudaică - și cei care duceau sicriul spre mormânt s-au oprit. Atunci Iisus a vorbit tânărului din sicriu și i-a zis: «Tinere, ție îți zic, scoală-te!» Și spre mirarea tuturor, copilul a înviat, s-a ridicat din sicriu și a început să vorbească. Și Evanghelia ne spune că Iisus l-a redat mamei sale pe copilul pe care l-a înviat”, a spus Preafericirea Sa.
„El cunoaște durerea fiecărui om care suferă”
În continuare, Patriarhul României a vorbit despre iubirea milostivă și smerită a lui Dumnezeu, care Îl poartă acolo unde este nevoie de alinarea durerii. „Vedem două mulțimi. Una care Îl urma pe Iisus împreună cu ucenicii Săi venind spre cetatea Nain - care asculta pe Iisus și aștepta vindecarea celor bolnavi. Și o altă mulțime care ieșea din cetate și însoțea pe femeia văduvă care avea un singur copil și acesta decedase. Vedem o mulțime îndoliată care iese din cetate și o mulțime de oameni care vor să intre în cetate. La întâlnirea dintre aceste două mulțimi de oameni, Mântuitorul Iisus Hristos Se oprește și spune femeii îndoliate și îndurate să nu mai plângă. Nimeni nu L-a invitat pe Iisus în cetatea Nain. Nimeni nu I-a vorbit despre durerea acestei femei. Ci El, din proprie inițiativă, în mod voit, S-a dus spre locul unde era multă durere și multă întristare și multă jale, spre Nain. Prin aceasta, ne arată că El cunoaște durerea fiecărui om care suferă. Evanghelia spune că lui Iisus I s-a făcut milă de această femeie îndurerată și îndoliată. Mila înseamnă iubirea milostivă și smerită a lui Dumnezeu, compătimire sau împreună-pătimire, împreună-durere cu cel care trece prin durere, împreună-suferință cu cel care trece prin suferință. Prin aceasta, Mântuitorul Iisus Hristos ne învață că atunci când auzim că un om se află în stare de întristare, de durere, de multă jale pentru că a murit cineva drag din familie, nu trebuie să așteptăm să fim invitați, ci să mergem să consolăm, să mângâiem, să fim prezenți cu iubirea noastră smerită și milostivă, alături de cei care sunt greu încercați”, a îndemnat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Familia, taina prin care se împărtășește iubirea lui Dumnezeu
În încheiere, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre cele trei învieri pe care le-a săvârșit Domnul Hristos în timpul activității Sale pământești. „Mântuitorul Iisus Hristos l-a înviat din morți pe acest tânăr, fiul văduvei din Nain. De remarcat este faptul că toate cele trei învieri din morți pe care le-a săvârșit în timpul activității Sale mântuitoare pe pământ au fost asupra unor tineri. Nu a înviat din morți oameni în vârstă, ci numai tineri: pe fiul văduvei din Nain, pe fiica lui Iair și pe prietenul său, Lazăr din Betania. A vrut să arate că tinerii sunt chemați la viață și că moartea unui tânăr nu este un lucru firesc. Tinerii erau morți prea devreme, înainte de bătrânețe. De aceea, Mântuitorul redă viața tinerilor, pentru că ei au fost făcuți să iubească pe părinții lor și să fie iubiți de părinții lor. Să-i iubească pe frații și pe surorile lor și să fie iubiți de ei. Să fie o bucurie pentru familie, pentru comunitate, pentru țară. Învierea tinerilor din morți arată că Mântuitorul dorește ca toți cei care vin la viață, copii și tineri, să trăiască, să fie o bucurie pentru părinți, o mângâiere și un sprijin la bătrânețe pentru părinți. Aceasta este iubirea milostivă a lui Dumnezeu față de părinți, dar și față de copiii lor. Aceasta ne arată cât de mare este familia ca taină în care noi împărtășim iubirea lui Dumnezeu, pentru că binecuvântarea lui Dumnezeu asupra familiei se face prin părinții care dau naștere la copii. Din acest punct de vedere, Mântuitorul binecuvântează familia cu acești copii veniți în lume prin naștere, dar îi binecuvântează și pe copii, pentru ca ei să fie o bucurie pentru părinți, pentru frați și pentru surori. Evanghelia ne arată că Mântuitorul Hristos dorește ca nici un copil sau tânăr să nu ajungă să trăiască în însingurare prin despărțire de părinți, ci în comuniune de iubire”, a explicat Preafericirea Sa.
La final, Patriarhul României a anunțat că sâmbătă, 13 octombrie, în Catedrala Patriarhală va fi săvârșită slujba Privegherii în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. La final va avea loc o procesiune în jurul sfântului locaș cu veșmântul care a adăpostit o perioadă cinstitele moaște ale Sfintei Parascheva în Catedrala Mitropolitană din Iași.
Toți credincioșii prezenți la slujbă la Catedrala Patriarhală au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în semn de biencuvântare, iconițe.