Hristos, vestit persoanelor cu deficienţe de auz
Comunitatea surzilor din Alba Iulia l-a ales ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Ierarh Meletie. Ziua de prăznuire a Centrului-pilot pentru persoane cu dizabilităţi "Sfântul Meletie" a avut loc sâmbătă, 12 februarie 2011, la paraclisul centrului, din str. Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alba Iulia. Evenimentul a fost prilejuit de sărbătorirea Sfântului Meletie, ocrotitorul spiritual al Centrului-pilot pentru persoane cu dizabilităţi "Sfântul Meletie".
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Înalt Preasfin-ţitul Andrei, Arhiepiscop al Alba-Iuliei, fiind înconjurat de un sobor de preoţi, care au slujit atât vocal, cât şi în limbaj mimico-gestual. Au urmat apoi un cuvânt de învăţătură al IPS Andrei şi un scurt concert de pricesne susţinut de corul "Sfântul Meletie", atât cu voce, cât şi în limbaj mimico-gestual. Au participat, de asemenea, beneficiari ai centrului şi comunităţi ale persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire din Alba, Mureş, Sibiu şi Sighişoara. La sfârşitul manifestării, participanţii au luat parte la o agapă frăţească în cadrul cantinei "Ardealul".
Au fost adresate mulţumiri oficialităţilor locale şi judeţene pentru că au onorat cu prezenţa acest eveniment, printre aceştia aflându-se reprezentanţii Primăriei Alba Iulia - Serviciului Public de Asistenţă Socială Alba Iulia, Consiliului Judeţean Alba - Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, precum şi reprezentanţilor ONG-urilor şi serviciilor specializate în domeniul persoanelor cu dizabilităţi.
Ocrotitor şi călăuză
Comunitatea persoanelor cu handicap din Alba Iulia l-a ales pe Sfântul Ierarh Meletie pentru a le fi ocrotitor şi călăuză în relaţia lor cu oamenii şi cu Dumnezeu, pentru că Sfântul Meletie a ştiut să se facă chip al Domnului Hristos: în curăţie şi blândeţe, în smerenie şi îndelungă-răbdare, în bunătate şi dragoste. Acestea l-au făcut iubit nu doar de creştini, ci şi de cei de altă credinţă, care îl considerau sfânt şi îl cinsteau. El a explicat învăţătura despre Sfânta Treime prin semne, însoţite de minuni, iar chipul său blând îi reflecta atât de bine sfinţenia vieţii, încât oamenilor le era suficient să-i privească faţa pentru a se umple de binecuvântare. Sfântul Ierarh Meletie este reazem al tuturor celor ce nu pot să slujească oamenilor şi lui Dumnezeu decât prin limbajul mimico-gestual.
Despre lucrarea misionară de la Centrul "Sfântul Ierarh Meletie" din Alba Iulia a vorbit părintele Petru Haşegan, preot misionar pentru comunitatea surzilor din Alba Iulia: "Data de 4 iunie 2005 este ziua de naştere a acestei comunităţi. Atunci s-a slujit pentru prima dată în semne în Alba Iulia, IPS Andrei m-a hirotonit preot cu misiunea de a răspunde nevoilor spirituale specifice ale surzilor din localitate. În cadrul comunităţii sunt în jur de 80 de persoane, în Alba Iulia, şi mai puţin de 200, în tot judeţul, însă între aceştia există şi credincioşi de alte confesiuni".
Vizite la credincioşi şi pelerinaje la mănăstiri
Părintele Petru Haşegan a mai menţionat că din 12 iunie 2005 şi până în 12 octombrie 2009 a slujit în demisolul Bisericii "Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina" din Alba Iulia, "împreună cu auzitorii, situaţie care ne-a adus multe foloase, dar care are şi neajunsul că transformă preotul într-un interpret, iar credincioşii, în auditoriu. În octombrie 2009, am primit, din partea Primăriei Alba Iulia, un spaţiu generos în incinta Centrului-pilot pentru persoane cu dizabilităţi "Sfântul Ierarh Meletie" Alba Iulia, unde ne putem desfăşura activitatea în conformitate cu specificul comunităţii noastre".
Astfel, "de la început am încercat să-L vestim pe Hristos şi celorlalte persoane cu deficienţă de auz din judeţ. Astfel, împreună cu un grup inimos din Alba Iulia, am reuşit să ajungem, de mai multe ori, în toate comunităţile mari: Aiud, Sebeş, Câmpeni, Cugir, Zlatna, dar şi în sate: Tărtăria,Vinţu de Jos, Berghin, Tăuţi, Cunţa. Tot în acest scop, am mers la Sighişoara şi Târgu Mureş (în scurt timp, închegându-se şi aici comunităţi creştin-ortodoxe pentru surzi). Ne-am deplasat la Sibiu, Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov. Ţinem legătura cu preoţii şi cu credincioşii din Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Oradea, Timişoara, Mioveni, Alexandria, Slatina, Craiova pentru îmbunătăţirea slujirii şi pentru o mai bună cunoaştere a caracteristicilor sufleteşti ale persoanelor păstorite.
De mare folos duhovnicesc au fost pelerinajele făcute la mănăstirile Recea, Dumbrava, Prislop, Rîmeţ, "Sfântul Ilie" din Albac, "Buna Vestire" din Pătrânjeni, "Înălţarea Sfintei Cruci" din Aiud, "Sfântul Lazăr" şi "Sfântul Ioan Botezătorul" din Alba Iulia", conform celor menţionate de părintele Petru Haşegan.
De asemenea, o importantă realizare este cea a unui cor, din Postul Crăciunului 2006, prilej cu care au fost pregătite colinde în semne, acestea fiind interpretate şi cu ocazia unor manifestări socio-culturale patronate de către Primăria Municipiului Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba. Ulterior, corul a căpătat o nouă dimensiune, prin fuzionarea cu un grup de auzitori cu dizabilităţi fizice, devenind, astfel, bilingv, după cum a mai arătat pr. Petru Haşegan, preot misionar pentru comunitatea surzilor din Alba Iulia.
Persoanele cu deficienţă de auz au fost vizitate chiar şi la spital: "Am făcut vizite la domiciliu, şi, când a fost cazul, la spital, pentru diferite slujbe: Spovedanie, Împărtăşanie, rugăciuni pentru bolnavi, sfinţirea caselor, a unor bunuri. Nici activităţile cu caracter social n-au lipsit. S-a facilitat acordarea unor ajutoare materiale şi financiare; participarea tinerilor surzi la competiţii sportive; am informat comunitatea despre modificări legislative, facilităţi, drepturi care îi priveau direct; am încercat să găsim împreună cele mai bune soluţii pentru viitorul şcolar şi profesional al celor interesaţi", a conchis pr. Petru Haşegan.
Catehizarea în limbaj mimico-gestual
Sfântul Ierarh Meletie, arhiepiscopul Antiohiei, este ocrotitorul comunităţilor persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire. În cadrul Patriarhiei Române există de câţiva ani mai multe comunităţi ortodoxe formate din persoane surdomute care participă regulat la slujbele bisericii, ajutaţi de preoţi specializaţi în limbaj mimico-gestual. În Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia există trei comunităţi ortodoxe de persoane cu deficienţe de auz şi vorbire: la Alba Iulia - din 2004, când a fost hirotonit pr. Petru Haşegan, la Sighişoara, din 2007 - preot slujitor fiind părintele Florin Avram şi la Târgu-Mureş - unde în urmă cu trei ani a fost hirotonit pr. Ciprian Citirigă. Preocuparea pentru aceste persoane a început în Arhiepiscopia Alba Iuliei în primăvara anului 2004 când, prin intermediul unui proiect intitulat "Catehizarea în limbaj mimico-gestual", s-a luat prima dată legătura cu alte comunităţi religioase din ţară şi în special cu pr. Constantin Onu din Piteşti, cel care a iniţiat limbajul mimico-gestual religios. În România există, în prezent, peste 30.000 de persoane cu deficienţe de auz şi vorbire. La nivelul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, comunităţile religioase care participă regulat la slujbele bisericii de duminică sunt formate din 50 de persoane la Alba Iulia, 20 de persoane la Sighişoara şi 20 de persoane la Târgu-Mureş.