Humus: variantă simplă şi gustoasă de preparare a năutului

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 12 August 2024

Humusul este un preparat orien­tal pe bază de năut, care a devenit popular și la noi. Se spune că este unul dintre primele preparate culinare, consumat încă din Antichitate în Palestina, Egiptul antic și Mesopotamia. Năutul din care este preparat humusul este considerat un aliment extrem de sățios şi oferă multe beneficii organismului: ajută digestia, reduce colesterolul, ajută la întărirea oaselor etc. Este bogat în antioxidanți, care au rolul de a reduce efectul negativ al radicalilor liberi produși de organism, dar și în proteine vegetale, fibre și alți macronutrienți, precum potasiu, fier, cupru, magneziu, calciu, folat, colină.

Rețete

Humus cu pastă de susan (tahini)

Ingrediente: 500 g năut fiert, 100 ml ulei de măsline, zeama de la două lămâi, 3 linguri pastă de susan, 5-6 căței de usturoi, 1 crenguță de pătrunjel, 2 crenguțe de busuioc verde, sare și piper după gust. Preparare: Năutul fiert se mixează în blender, se adaugă tahini, apoi zeama de lămâie și uleiul de măsline; se mixează puțin, apoi se adaugă usturoiul, sarea, piperul, crenguțele de busuioc și pătrunjel. Se amestecă totul până se obține o pastă; se transferă humusul într-un bol și se asezonează cu ulei de măsline și boia de ardei.

Conopidă coaptă cu humus

Ingrediente: 1 conopidă potrivită desfăcută în bucățele mai mici, 400 g năut fiert, 100 ml ulei de măsline, 4 linguri de tahini, zeama de la o lămâie, sare și piper după gust. Preparare: Într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt se pun buchețelele de conopidă, se stropesc cu puțin ulei și se dau la cuptor pentru 40 de minute la 160 de grade, după care se scot și se lasă la răcit. Într-un blender se pun năutul, zeama de lămâie, tahini, uleiul de măsline, sarea, piperul și conopida și se mixează până se obține o pastă fină. Se asezonează cu pătrunjel proaspăt tocat și cu felii de lămâie.