Iarba grasă, benefică în diete de detoxifiere
Plantele sunt uzine de nutrienți. Folosite cu pricepere și în mod constant, ele pot înlocui cu succes medicamentele și suplimentele costisitoare. Iarba grasă (Portulaca oleracea) sau grasița este o plantă spontană, care apare frecvent printre culturile agricole. Considerată la un moment dat hrana omului sărac, pentru unii fiind doar o buruiană nedorită și greu de eliminat, în ultimii ani beneficiile acestei plante au fost redescoperite și tot mai mulți oameni rămân surprinși de cât de hrănitoare poate fi.
Din buruiană, iarba grasă a devenit vedetă în meniul celor interesați să se hrănească sănătos, dar și în restaurante de „fine dining”. Se regăsește inclusiv în diete și cure de detoxifiere recomandate de nutriționiști din toată lumea.
Iarba grasă se culege prin tăierea vârfurilor moi, care pot fi de 2,5 cm, în funcție de dimensiunea plantei. Este bogată în nutrienți, vitaminele E, C, provitamina A, vitaminele din complexul B, PP, caroten, magneziu, calciu, fier, potasiu, flavonoide, acizi grași omega 3 etc. Sucul acestei plante este indicat în boli renale, digestive, ateroscleroză, dereglări hepatice, diabet, afecțiuni oculare, spasme musculare, sângerări interne, tratamentul diareei, scăderea tensiunii, îmbunătățește sănătatea pielii, a părului, a unghiilor, a articulațiilor. În medicina naturistă se consideră că frunzele ierbii grase au aceleași proprietăți ca și aloe vera, și anume antimicrobiene. Este benefică și pentru sistemul cardiovascular, este un bun remediu împotriva ulcerului, scade febra.
Iarba grasă se consumă crudă, asezonată cu ulei de măsline și oțet, se sotează în puțin unt, sau se adaugă în salate, sosuri, tocănițe și supe.
Rețete
Iarbă grasă cu telemea
Ingrediente: 500 g iarbă grasă, 2 căței de usturoi, 3 linguri ulei de măsline, 3 linguri oţet balsamic, 200 g telemea sau feta de capră sau oaie, sare, piper, după gust. Preparare: Se spală tulpinile de iarbă grasă cu tot cu frunze în mai multe ape reci, se taie tulpinile în bucăți de aproximativ 5 cm, se curăță și se taie usturoiul. Se pune uleiul într-o tigaie la încins, apoi se adaugă iarba grasă și se călește 3-4 minute, după care se adaugă usturoiul şi oțetul balsamic; se asezonează cu sare și piper, se pune într-un bol, se adaugă feta și se servește.
Mâncare de iarbă grasă
Ingrediente: 1 kg iarbă grasă, 2 cepe, 1 morcov, 1 ardei capia, 2 linguri de ulei de măsline, 2 linguri pastă de tomate, mărar, 2 ouă. Preparare: Se opărește iarba grasă, care în prealabil este spălată, apoi se pune la scurs. Într-o cratiță se pune uleiul la încins, se adaugă ceapa tăiată mărunt împreună cu morcovul dat prin răzătoare, ardeiul tăiat cubulețe, după care se adaugă iarba grasă, se toarnă apă cât cuprinde și se fierbe la foc potrivit. Spre final se pune bulionul și oul bătut. Înainte de servire se presară mărar proaspăt.