Icoana creştinului adevărat şi a Bisericii

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 09 Septembrie 2016

Cu prilejul sărbătorii Naşterea Maicii Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reşedinţei Patriarhale, evidenţiind faptul că această sărbătoare ne arată că Dumnezeu ascultă rugăciunile smerite şi insistente ale părinţilor care nu au copii, dar îşi doresc.

Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat că Sfânta Fecioară Maria s‑a născut nu atât ca rod al naturii umane, ci mai ales ea este rodul înfrânării, curăţiei, postului, privegherii şi rugăciunilor Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana. „Faptul că Fecioara Maria se naşte din părinţi foarte evlavioşi şi rugători, Ioachim şi Ana, pe când ei aveau o vârstă înaintată, ne arată că orice naştere de prunci este o binecuvântare de la Dumnezeu şi că, uneori, El îngăduie ca cineva să nu aibă imediat copii în baza naturii, pentru a arăta că natura, dacă este roditoare, este roditoare nu de la sine, prin înlănţuirea de legi oarbe, ci este roditoare tot prin binecuvântarea lui Dumnezeu. Deci, natura umană, când este sănătoasă şi roditoare, este pentru că în rodirea însăşi se află lucrător harul lui Dumnezeu. Naşterea de prunci este un dar de la Dumnezeu, nu un simplu dar natural care vine de la sine în mod automat. Indiferent că e la o vârstă mai tânără sau mai înaintată, naşterea de prunci este totdeauna un dar de la Dumnezeu. Numai când nu primim imediat acest dar ne dăm seama cât de mare este valoarea lui. Ca şi sănătatea. Numai când nu mai avem sănătate înţelegem mai bine cât de preţioasă este ea”, a precizat Părintele Patriarh Daniel.

În continuare, Preafericirea Sa a evidenţiat că Maica Domnului a fost crescută şi educată în credinţa în Dumnezeu într‑un loc al rugăciunii, la Templul din Ierusalim, pentru că ea însăşi avea să devină templul viu, duhovnicesc şi dătător de trup omenesc Fiului lui Dumnezeu. „Ea va deveni templul în care va locui Dumnezeu‑Cuvântul. De aceea este numită biserică sfinţită şi rai cuvântător, palat al Duhului Sfânt sau casă a Fiului lui Dumnezeu Cel veşnic viu. La templu, ea se pregăteşte prin rugăciune, prin priveghere, prin muncă şi ascultare smerită să devină roaba Domnului, adică cea care împlineşte şi ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi îl interiorizează prin lucrarea Duhului Sfânt, încât dă naştere Fiului lui Dumnezeu ca Om. Sărbătoarea de astăzi ne arată că cei care nu au copii trebuie să se roage mult lui Dumnezeu ca să le dăruiască copii, iar dacă nu pot da naştere la copii, să înfieze copii şi să‑i crească cu iubire părintească, cu multă generozitate, afecţiune, ca şi când ar fi copiii lor naturali. Prin aceasta, noi dovedim că părinte adevărat este cel care iubeşte toţi copiii, ca şi când ar fi propriii lui copii. Părinţii care au dat naştere după trup copiilor, dar îi abandonează, îi neglijează, nu se ocupă de creşterea lor duhovnicească şi de educaţia, hrana şi îmbrăcămintea lor, aceştia, deşi sunt genitori, nu sunt părinţi cu adevărat şi după suflet. Omul care nu are iubire părintească nu este un om împlinit”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Patriarhul României a mai subliniat faptul că Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că Maica Domnului este icoana creştinului adevărat şi a Bisericii celei vii a lui Hristos care poartă în ea pe Hristos şi‑L binevesteşte lumii. „Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că sufletul creştinului este deodată fecioară şi mamă. Este fecioară dacă rămâne credincios lui Hristos, mirele Bisericii, prin împlinirea poruncilor Lui, prin mărturisirea dreptei credinţe şi prin vieţuire curată. Acelaşi suflet devine mamă dacă dă naştere la virtuţi, la bunătate, la mărinimie, la generozitate, la sfinţenie, la milostenie, la credinţă fierbinte, la ajutorarea celor neajutoraţi. Deci, prin fidelitate, credincioşie, sufletul creştinului este fecioară, iar prin trăirea şi rodirea duhovnicească a virtuţilor, iubirii smerite, a bunătăţii şi sfinţeniei, devine şi maică”, a subliniat Întâistătătorul Bisericii noastre.

La final, Preafericirea Sa i‑a felicitat pe mamele şi taţii care au copii, pe toţi cei care, deşi nu au propriii lor copii după trup, arată dragoste părintească faţă de toţi copiii săraci, singuri şi bolnavi, precum şi pe toţi profesorii şi profesoarele din şcoli, în special pe cei de religie, care contribuie la formarea spirituală a copiilor. De asemenea, Patriarhul României le‑a felicitat pe toate femeile care poartă numele de Maria, precum şi pe cei care poartă alte nume care se referă la Maica Domnului.