Icoana de la Nămăieşti a ajuns la Bucureşti
Icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Mănăstirea Nămăieşti, judeţul Argeş, a fost adusă ieri în Bucureşti. Odorul bisericesc, întâmpinat la intrarea în Capitală de un sobor de slujitori, a fost purtat în pelerinaj pe la mai multe biserici, iar spre seară a fost aşezat la Biserica Icoanei din Capitală, unde credincioşii pot cinsti icoana până luni, 25 martie.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi a Înalt Preasfinţitului Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, la manifestarea religioasă „Icoana - fereastră spre Dumnezeu“ de anul acesta, organizată de Arhiepiscopia Bucureştilor, Protoieria II Capitală şi Biserica Icoanei din Bucureşti, în colaborare cu Primăria Sectorului 2, a fost adusă şi icoana Maicii Domnului cu Pruncul de la Mănăstirea Nămăieşti, judeţul Argeş, pentru a fi cinstită de credincioşii bucureşteni. Icoana, însoţită de o delegaţie formată din părintele paroh Ion Popescu de la Biserica Icoanei şi două maici de la Mănăstirea Nămăieşti, a plecat din Argeş, ieri, în jurul orei 10:00. La intrarea în Capitală, odorul bisericesc a fost întâmpinat de un sobor de slujitori condus de părintele protoiereu Ioan Rădulescu de la Protopopiatul II Capitală, autorităţi locale, în rândul cărora a fost şi Neculai Onţanu, primarul sectorului 2, şi numeroşi credincioşi. A fost săvârşită o slujbă bisericească în care s-au rostit cereri pentru invocarea ajutorului Maicii Domnului, pentru sănătatea şi mântuirea credincioşilor. După ce icoana a fost cinstită de cei prezenţi, a fost purtată la cinci biserici bucureştene înainte de a ajunge la destinaţie, la Biserica Icoanei, unde a fost aşezată spre închinare şi unde va putea fi cinstită de credincioşi până luni, 25 martie. „La intrarea în Bucureşti am săvârşit o scurtă slujbă de închinare, iar în drum spre Biserica Icoanei, am poposit la cinci biserici din Bucureşti, unde Icoana Maicii Domnului de la Nămăieşti a fost întâmpinată de preoţi şi credincioşi. Icoana a ajuns la Biserica «Sfânta Treime» - Tei, Biserica «Parc Plumbuita», Biserica «Sfântul Dumitru» - Colentina, şi la Biserica «Sfântul Pantelimon» - Foişorul de Foc. În sunetul clopotelor şi al cântărilor de laudă a fost purtată sfânta icoană în fiecare lăcaş de rugăciune unde s-au săvârşit ectenii şi rugăciuni, iar la final toţi credincioşii s-au putut închina. Începând de ieri seară până luni, icoana de la Nămăieşti va rămâne depusă în curtea Bisericii Icoanei, sub adăpost, pentru ca să se poată închina credincioşi din Capitală şi nu numai“, ne-a spus preotul paroh Ion Popescu.
În seara aceasta, după slujba Pavecerniţei, care este săvârşită de la ora 18:00, la Biserica Icoanei are loc un concert de cântece religioase susţinut de corul parohiei. Sâmbătă, 23 martie, de la ora 17:00, va fi săvârşită slujba Vecerniei, după care va avea loc, de la ora 18:30, o procesiune cu icoane în jurul parcului Grădina Icoanei din apropiere, intitulată „Lumina Ortodoxiei“, urmată de un concert de cântări religioase şi de cuvinte de învăţătură. În timpul procesiunii, preoţii şi credincioşii vor purta în mâini lumânări aprinse şi vor cânta cântări bisericeşti. Duminică, 24 martie, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de la ora 10:00, iar de la ora 13:30 va avea loc o a doua procesiune în jurul parcului Grădina Icoanei, la care vor participa preoţi şi credincioşi de la parohii din cadrul Protoieriei II Capitală. Icoanele purtate în mâini de credincioşi în timpul procesiunii vor fi sfinţite la ora 14:15, moment urmat de rostirea Crezului, alocuţiunile organizatorilor şi un cuvânt de învăţătură pentru credincioşi.