Icoana „Iordănița”, din nou în Bucureşti
La Biserica Icoanei din Capitală a fost adusă joi, 14 martie 2019, Icoana Maicii Domnului „Iordănița” de la Așezământul Românesc de la Ierusalim. Odorul a fost însoțit de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan. Împreună cu icoana a fost adusă spre închinare și racla cu moaștele Sfântului Efrem cel Nou de la Paraclisul istoric „Sfântul Gheorghe” din Reședința Patriarhală.
După primirea icoanei de către slujitorii și credincioșii Bisericii Icoanei din București, a avut loc slujba Acatistului, s-au rostit ectenii și rugăciuni de mulțumire către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, dar și rugăciuni către Sfântul Efrem cel Nou.
Momentul solemn de rugăciune a fost urmat de cuvântul părintelui Ioan Popescu, protoiereu al Protopopiatului Sector 2 Capitală și parohul Bisericii Icoanei, care a mulțumit atât părintelui arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan, pentru osteneala de a aduce Icoana Maicii Domnului „Iordănița” de la Ierusalim la București, cât și Primăriei Sectorului 2 Capitală pentru parteneriat și ajutorul acordat. „Prin această icoană, Maica Domnului vine la propovăduire, călătorind de la Ierusalim la București ca să ne aducă binecuvântarea Țării Sfinte și a Mormântului Sfânt. Sentimentul nostru este acela că am primit-o chiar pe Maica Domnului în această biserică. Considerăm că este un lucru minunat pe care Maica Domnului îl săvârșește prin icoanele sale din toată lumea. Aș vrea să mulțumesc cu recunoștință Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru acordarea binecuvântării de a organiza acest eveniment și care ne-a îndrumat, iar pentru ca bucuria noastră să fie deplină a binecuvântat să avem aici și racla cu un fragment din sfintele moaște ale Sfântului Efrem cel Nou, păstrate în Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale”, a spus părintele protopop Ioan Popescu.
În continuare, părintele arhimandrit Teofil Anastăsoaie a amintit de eforturile pe care le fac reprezentanții Patriarhiei Române la Locurile Sfinte pentru deminarea terenului pe care se află în prezent Schitul Românesc de la Iordan și a mulțumit credincioșilor pentru ajutorul acordat în acest demers. „Icoana Maicii Domnului «Iordănița» trebuia să fie străjuită de candelă în biserica românească de la Iordan, însă vitregiile vremurilor și războiul care a avut loc pe Valea Iordanului începând cu anul 1967 au făcut ca schitul românesc de la Iordan să fie părăsit și bombardat, iar icoana să fie salvată și dusă la Ierusalim. Maica Domnului a venit să mulțumească prin această icoană pentru că din anul 2016 a pornit un proiect important de deminare și de refacere a schitului românesc de pe malul Iordanului. În momentul de față, lucrările sunt în desfășurare, în etapa de scoatere a minelor, realizându-se mai mult de jumătate. Anul acesta lucrările se apropie de locul în care se află schitul românesc. Așadar, mulțumim pentru primire, pentru contribuțiile financiare și ajutorul tuturor pelerinilor și celor care au sprijinit acest proiect. Avem nădejdea că veți putea întoarce vizita, în curând, la râul Iordan, unde Maica Domnului se va întoarce acasă”, a spus părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie. Icoana Maicii Domnului „Iordănița” și racla cu moaștele Sfântului Efrem cel Nou au fost așezate spre închinare în baldachinul din fața bisericii. Ieri seară, la Biserica Icoanei, de la ora 18:00, părintele diacon lect. dr. Sorin Mihalache de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași a susținut o conferință despre sfintele icoane.