Icoane în mozaic impresionante sfințite la ctitoria Brâncovenilor din București

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 16 August 2021

Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din Capitală, singura ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu rămasă în Bucu­reşti, şi-a sărbătorit luni, 16 august, ocrotitorii spirituali. Sfânta Liturghie în cinstea Martirilor Brâncoveni a fost săvârşită de Prea­sfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a evocat faptele şi virtuţile sfântului voievod.

În ziua de pomenire a Sfinţilor Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod şi cei patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, şi sfetnicul Ianache, credincioşi bucureşteni şi pelerini au participat la sărbătoarea Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou aflată la km 0 al Capitalei, ultima ctitorie cunoscută a voievodului muntean, martirizat în anul 1714, la Istanbul, din porunca sultanului Ahmed al 3-lea.
Bucuria cinstirii sfinţilor ocrotitori a fost sporită de prezenţa icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Siriaca”, adusă spre închinare credincioşilor bucureşteni, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de la mănăstirea prahoveană Ghighiu. În cinstea acesteia, în ajunul sărbătorii Sfinţilor Martiri Brâncoveni, a fost oficiată slujba Acatistului Icoanei Maicii Domnului „Siriaca” de către soborul de slujitori ai sfântului lăcaş.

În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte părintele paroh Emil Nedelea Cărămizaru, părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, director al Publicațiilor „Lumina”, părintele inspector eparhial Bogdan Matei, părintele Gheor­ghe Zaharia, parohul bisericii „Sfân­tul Anton”-Curtea Veche, precum şi alţi slujitori din parohiile învecinate.

După citirea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul a rostit un cuvânt de învăţătură.

„Descendent din neamul Basarabilor şi al Cantacuzinilor, Constantin Brâncoveanu a primit numeroase dregătorii deoarece era un om învăţat şi avea calităţi deosebite. Fiindcă era o persoană harismatică, un om cu daruri deo­sebite, foarte credincios, milostiv, iubitor de cultură şi artă, boierii l-au rugat să conducă ţara. Nu a acceptat cu uşurinţă. Astfel şi-a primit crucea, renunţând la o viaţă liniştită şi nevoindu-se să conducă statul într-un context politic complicat. Acest credincios voievod nutrea dorinţa de a se scutura de jugul otoman, precum majoritatea predecesorilor săi la domnie. Prin trădare, însă, Constantin Brâncoveanu a fost mazilit în ajunul Sfintelor Paşti şi dus la Istanbul. Acolo nu s-a lăsat ademenit de promisiunile sultanului, nici nu s-a gândit la averea sa, ci s-a gândit la suflet, la sufletul său, dar mai mult la sufletul neamului românesc. El nu mai era o persoană particulară, ci reprezenta poporul român. De aceea, nu s-a ruşinat de sultan, de dregătorii lui, de ambasadorii străini chemaţi să asiste la execuţia sa, ci s-a gândit doar la faptul că în spatele său era poporul, iar deasupra era Dumnezeu”, a subliniat Episcopul-vicar patriarhal.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a săvârşit o slujbă de pomenire pentru toţi ctitorii, slujitorii, ajutătorii şi ostenitorii bisericii voievodale. De asemenea, Prea­sfinţia Sa a sfinţit mai multe icoane care au fost restaurate recent, reprezentându-i pe sfinţii ocrotitori şi pe cei care au moaşte în biserică, precum şi trei icoane ale Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, Sfântului Ierarh Nicolae şi Sfântului Mare Mucenic Gheor­ghe, realizate din mozaic veneţian, fiecare cântărind 250 de kilograme. Lângă acestea, în biserică a fost aşezat şi un portret al Doamnei Maria Brâncoveanu, soţia voievodului muntean, prin osteneala căreia cinstitele moaşte ale sfântului voievod au fost aduse în ţară şi depuse în mormântul din interiorul bisericii.

Părintele paroh Emil Nedelea Cărămizaru a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea aducerii Icoanei Maicii Domnului „Siriaca” în parohie, Preasfinţitului Părinte Ieronim Sinaitul pentru slujire şi cuvântul de învăţătură, măicuţelor de la Mănăstirea Ghighiu, în frunte cu maica stareţă, stavrofora Epiharia, care au însoţit sfânta icoană, precum şi slujitorilor şi credincioşilor care au participat la sărbătoarea hramului parohiei.