„Împărăţia lui Dumnezeu nu este o altă împărăţie decât cea a Duhului Sfânt“

Un articol de: Tudorel Rusu - 15 Aprilie 2015

Sărbătoarea Sfintelor Paşti din acest an a fost una cu atât mai deosebită pentru enoriaşii Parohiei „Buna Vestire“ din cartierul Sărata al oraşului Piatra Neamţ, cu cât slujba Sfintei Liturghii din cea de-a doua zi a marelui praznic fost oficiată de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Părinte Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi din municipiu.

Luni, 13 aprilie 2015, în cea de-a doua zi a Sfintelor Paşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a aflat  în mijlocul credincioşilor Parohiei Sărata din Protopopiatul Piatra Neamţ. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Buna Vestire“, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi din municipiu, care au umplut până la refuz locaşul de cult.

În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Teofan a explicat Apostolul şi Evanghelia zilei, făcând referire la prezenţa şi puterea Duhului Sfânt în viaţa celor credincioşi: „Biserica este spaţiul sacru în care oamenii sunt botezaţi cu Duhul Sfânt, lucru greu de înţeles pentru mintea noastră omenească. Chiar şi în vremea Sfinţilor Apostoli, unii creştini care se botezaseră în numele Domnului Hristos spuneau că «nici nu am auzit că există Duhul Sfânt». Şi în cazul multora dintre noi, dacă suntem întrebaţi despre Duhul Sfânt, dacă suntem oneşti, vom răspunde că nu cunoaştem foarte multe lucruri. Există, însă, atât în lume, cât şi în mănăstiri şi sihăstrii - şi au fost de-a lungul istoriei creştine, persoane care nu numai că ştiu cine este Duhul Sfânt, dar pot da mărturie în viaţa lor despre prezenţa Sfântului Duh în inima, mintea şi sufletul lor. Despre această stare a omului care a dobândit Duhul Sfânt, Mântuitorul Hristos a spus: «Sunt unii care nu vor gusta moartea, până ce nu vor vedea împărăţia lui Dumnezeu venind cu putere». Împărăţia lui Dumnezeu nu este o altă împărăţie decât cea a Duhului Sfânt“.

La finalul slujbei arhiereşti, după cuvântul de mulţumire al părintelui Valentin Tofan, protopop al Protoieriei Piatra Neamţ, a rostit un scurt cuvânt şi parohul din Sărata, părintele Constantin Capşa: „La noi, la poporul român, este tradiţia ca a doua zi de Paşti să mergem în vizită la părinţi şi la naşi, să le trecem pragul şi să ne bucurăm împreună, căci şi cântarea zice «bine e ca fraţii să fie împreună». Nici n-am gândit însă ca în această zi de lumină, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan să-mi facă şi o mai mare bucurie şi să fie în mijlocul nostru, dând exemplu de smerenie şi de adevărat părinte şi îndrumător al nostru, al preoţilor, dar şi al credincioşilor“. Înainte de a pleca spre casele lor, conform tradiţiei, credincioşii prezenţi au primit binecuvântare din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan.

Mai amintim că, tot în a doua zi de Paşti, la sediul Protopopiatului din Piatra Neamţ, IPS Părinte Mitropolit Teofan s-a întâlnit cu preoţii din trei cercuri pastorale din jurul oraşului.

Sfinţire de loc de biserică, în a doua zi de Paşti

Credincioşii Parohiei Băluşeşti - Dochia din Protopopiatul Piatra Neamţ, greu încercaţi în luna februarie a acestui an, când biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“ a fost distrusă de un incendiu, l-au avut în mijlocul lor luni pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, în sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie pentru un nou locaş de cult.
Slujba de binecuvântare a locului şi de sfinţire a crucii pentru Sfântul Altar al noii biserici a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte, alături de preotul slujitor de la Parohia „Sfântul Nicolae“ - Băluşeşti, părintele Andrei Todiraşcu, şi numeroşi preoţi slujitori de la parohiile vecine şi părintele Valentin Tofan, prototopul Protoieriei Piatra Neamţ. La evenimentul religios au participat foarte mulţi credincioşi, cât şi membri ai autorităţilor locale.
„Dumnezeu, în purtarea Sa de grijă, a făcut, iată, ca nu după multă vreme de la dispariţia vechii biserici, să ne aflăm aici, în vecinătatea locului cimitirului, nu departe de vechiul locaş, pentru slujba de sfinţire a locului. Am înţeles că o persoană a oferit acest teren, foarte potrivit pentru aşezarea noii biserici, motiv pentru care îi mulţumim cu recunoştinţă. Deja lucrurile încep să se mişte; cu certitudine, credincioşi, preoţi şi oameni cu suflet mare de aici şi din alte părţi, aflând de incendiul cu pricina, au ajutat şi vor mai ajuta şi de acum înainte. Puţin câte puţin, noua biserică, care acum are doar locul însemnat cu var alb, va primi contur, înălţându-se spre slava lui Dumnezeu. Amintea părintele paroh de binecuvântarea pe care o au cei ce zidesc biserici, cuvânt care mi-a adus aminte de ceea ce a spus Petre Ţuţea, adresându-se colegilor din celulă: «Prin chinurile şi suferinţa pe care le îndurăm, nu facem noi onoare poporului român, ci poporul român ne face nouă onoarea să murim în închisoare pentru el»“, le-a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei credincioşilor din Băluşeşti.
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Băluşeşti, ce a ars aproape în întregime pe 23 februarie 2015, data din 1904, fiind construită pe ruinele unui lăcaş din 1830. Mărturii ale vechimii bisericii erau o inscripţie pe un clopot şi un pomelnic făcut în 1881. Biserica era construită din bârne cu fundaţie de piatră şi fusese renovată de curând.
Satul Băluşeşti din comuna Dochia este situat în partea centrală a judeţului, la o depărtare de 18 km spre răsărit de oraşul Piatra Neamţ, în vecinătatea satului Itrineşti, la o depărtare de circa trei kilometri spre apus şi tot la trei km miazăzi de satul Dochia, reşedinţa comunală.