Implicarea politică partizană a Bisericii în campania electorală trebuie dovedită

Data: 03 Noiembrie 2014

Faţă de opiniile Domnului Preşedinte Traian Băsescu exprimate într-o emisiune de televiziune în seara zilei de 1 noiembrie 2014 despre o presupusă implicare politică a Bisericii Ortodoxe Române în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din România, precizăm:

1. La fiecare moment electoral din România, Patriarhia Română a reafirmat public neutralitatea politică a Bisericii Ortodoxe Române, conform hotărârilor Sfântului Sinod, fundamentate pe canoanele Bise­ricilor Ortodoxe. În acest sens, în ultimul comunicat de presă dat publicităţii în ziua de 4 august 2014 se precizează: Cle­rului ortodox român îi este interzis să desfăşoare activităţi cu caracter partinic în comunităţile de credincioşi pe care le păs­to­reşte. Orice activitate parti­nică a clerului ortodox este contrară hotărârilor Sfântului Sinod şi de­zaprobată de credincioşi. Pa­triarhia Română face un apel că­tre reprezentanţii clasei po­li­tice din România ca în dezba­teri­le electorale privind alegerile prezidenţiale din toamna acestui an să evite confruntările politice mo­tivate religios, deoarece, po­trivit legilor României, cultele re­ligioase sunt factori ai păcii so­ciale (Legea 489/2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru în­vrăj­­birea popu­laţiei. De altfel, această atitudine a Bisericii a fost apreciată public de Preşe­dintele României.

2. Presupusele cazuri de implicare politică partizană a cle­rului ortodox în campania electorală trebuie probate cu dovezi trimise Patriarhiei Ro­mâne sau Centrelor eparhiale din ţară pentru verificarea celor semnalate şi luarea măsurilor care se impun. Altfel, orice acu­zaţie neprobată este nedreaptă şi contrară poziţiei oficiale a Bi­sericii.

3. Restabilirea comuniunii bi­se­riceşti depline dintre Pa­triarhia Ierusalimului şi Pa­triar­hia Română a avut loc în urma dialogului frăţesc îndelungat dintre delegaţiile celor două Biserici Ortodoxe surori, dialog mediat de Patriarhia Ecu­menică. La reuşita acestui dialog a adus o contribuţie şi Domnul Pre­şedinte Traian Bă­ses­cu în timpul vizitei sale oficiale la Ierusalim. Patriarhia Ro­mână foloseşte acest prilej pentru a exprima recunoştinţa ei şi în mod public. (Biroul de presă al Patriarhiei Române)