Importanța iodului pentru funcționarea tiroidei
Implicați în reglarea metabolismului și foarte importanți pentru funcționarea tuturor organelor și sistemelor din organism, rolul hormonilor tiroidieni începe încă din viața intrauterină. Cum putem asigura aportul de iod absolut necesar pentru sinteza hormonilor tiroidieni, ne explică într-o postare pe Facebook dr. Ruxandra Dobrescu, medic primar endocrinolog.
Viitoarele mămici trebuie să știe că de buna funcționare a tiroidei lor depinde în foarte mare măsură dezvoltarea neurologică a bebelușului, de aceea trebuie să fie atente și la aportul de iod din alimentația lor. Consecințele asupra bebelușului sunt cu atât mai grave cu cât lipsa de iod este mai severă și, deci, deficitul de hormoni tiroidieni este mai mare.
În formele cele mai grave, deficitul de iod la gravidă duce la disfuncție mentală severă (cretinism!), dar chiar și în forme mai ușoare se poate solda cu deficit de atenție, hiperactivitate și o scădere ireversibilă a coeficientului de inteligență la copii, avertizează dr. Ruxandra Dobrescu.
Problema este, însă, că în multe regiuni ale lumii, inclusiv în România, apa și solul sunt sărace în iod, de aceea plantele cultivate aici, dar și carnea și laptele animalelor crescute în ferme au iod puțin. Experții Organizației Mondiale a Sănătății recomandă în sarcină 250 micrograme de iod/zi, iar acest aport trebuie să fie asigurat cu cel puțin 3 luni înainte de sarcină. Dar nici excesul de iod nu este bun! Doze de iod mai mari de 500 micrograme/zi pot bloca tiroida bebelușului.
Cum ne asigurăm necesarul de iod? Din sare iodată, consumată în cantități moderate (maximum 5 grame sare/zi), și din suplimente de iod sub forma vitaminelor prenatale sau a tabletelor de iodură de potasiu. Femeile care urmează tratament cu Euthyrox în doze substitutive (adică 75-100 ug/zi) își iau practic toată doza de hormoni tiroidieni gata sintetizați „din cutie”. După ce se formează tiroida fătului (din trimestrul 2 de sarcină) începe și ea să producă hormoni tiroidieni și este important ca mama să-i asigure iod suficient. Pe perioada alăptării, singura sursă de iod pentru bebeluș este laptele matern, deci este important ca proaspetele mămici să aibă și ele un aport adecvat de iod (recomandarea este tot de 250 micrograme iod/zi). (I. N.)