Impozit diferenţiat pentru persoanele cu venituri mici
Persoanele fizice defavorizate ar putea beneficia de reducerea cotei unice de la 16% la 12%, respectiv 8%, a anunţat premierul Victor Ponta, măsura reducerii impozitului fiind necesară, în opinia reprezentanţilor Guvernului, pentru stimularea mediului de afaceri privat şi crearea de locuri de muncă.
Persoanele fizice defavorizate ar putea beneficia de reducerea cotei unice de la 16% la 12%, respectiv 8%, a anunţat premierul Victor Ponta, măsura reducerii impozitului fiind necesară, în opinia reprezentanţilor Guvernului, pentru stimularea mediului de afaceri privat şi crearea de locuri de muncă. „Cota unică rămâne aceeaşi pentru toate societăţile comerciale, iar pentru anumite categorii de persoane fizice defavorizate încercăm să o ducem la 12% şi la 8%, aşa cum am trecut în acelaşi program reducerea contribuţiilor de asigurări sociale şi reducerea TVA“, a spus Ponta. Intenţia Guvernului de introducere a impozitului diferenţiat pe venitul salarial, cu deductibilităţi fiscale, a fost introdusă în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2014-2016.
„Introducerea impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote 8%, 12% şi 16% ce vor putea fi stabilite pe grile de venit“ şi „reducerea semnificativă a CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie 2014, care prin măsurile ce vor fi întreprinse va avea un impact bugetar neutru“ se regăsesc în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2014-2016 şi reprezintă măsuri de politici fiscale, în analiză, pe termen mediu, pentru stimularea mediului de afaceri, aplicabile în limita spaţiului bugetar permis. Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2014-2016 a fost aprobată de către Guvern în data de 14 noiembrie 2013, având şi opinia Consiliului Fiscal, şi nu a suferit modificări în ultimul timp, a venit cu precizări Ministerul Finanţelor Publice. Strategia este confirmată şi de consilierul prim-ministrului Cristian Socol, care afirmă că aplicarea unui impozit diferenţiat, împreună cu măsura de reducere TVA general, „este de natură să reducă povara fiscală pe muncă, să stimuleze consumul şi să contribuie la crearea de locuri de muncă“.
„Măsura pare să aibă efecte pozitive“
Înlocuirea cotei unice cu impozitul diferenţiat în trei trepte pare să aibă efecte pozitive, contribuind la creşterea consumului la nivelul păturii celei mai sărace, este de părere şi Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Cu toate acestea, Nicolescu a subliniat că, înainte de punerea în aplicare a acestei măsuri, „ar fi trebuit realizat şi un studiu de impact, pentru a se cuantifica exact avantajele, dar şi consecinţele asupra bugetului de stat şi puterii de cumpărare a populaţiei“. „Primul efect pozitiv pe care îl anticipăm îl reprezintă creşterea consumului la nivelul păturii celei mai sărace a populaţiei, ca urmare a reducerii cu 25%-50% a impozitului pe venitul salarial. În ceea ce priveşte eventualele pierderi la bugetul de stat, noi credem că încasările din TVA la produsele consumate vor fi mai mari decât pierderile determinate de scăderea impozitului pe venit. Nu în ultimul rând, măsura va avea şi un impact social pozitiv, pentru că va creşte puterea de cumpărare a populaţiei, ceea ce va duce la atenuarea sărăciei“, a spus Ovidiu Nicolescu.