Impozitarea progresivă nu poate fi aplicată în următorii ani

Data: 05 Martie 2015

Ministerul de Finanţe nu poate introduce cota de impozitare progresivă a veniturilor, întrucât acest lucru nu s-ar putea face nici măcar din punct de vedere tehnic, a anunţat ministrul de finanţe, Darius Vâlcov.

În următorii doi ani, Guvernul nu intenţionează să introducă cota de impozitare progresivă a veniturilor, din mai multe motive. Potrivit ministrului finanţelor, Darius Vâlcov, această decizie nu se poate lua, mai întâi din punct de vedere tehnic, întrucât Administraţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu are posibilitatea, prin aplicaţia pe care o are la dispoziţie, să aplice această decizie. “Şi dacă am vrea să trecem la impozitarea progresivă, în următorii doi ani nu este posibil, pentru că astăzi ANAF-ul nu are posibilitatea din punctul de vedere al bazelor de date să aplice impozitarea progresivă, nici măcar la nivel teoretic. Ce putem face? Trebuie să mergem pe această impozitare unică“, a declarat Vâlcov, citat de Agerpres.

Totuşi, demnitarul susţine că trebuie să existe un punct de plecare, iar acesta ar fi planul de 8 miliarde de euro pe care autorităţile doresc să-l pună în aplicare prin măsurile înaintate în proiectul de cod fiscal. “Aproape un milion de persoane lucrează în România fără forme legale de muncă şi unul dintre scopurile noului Cod fiscal este acela de a scoate la lumină o bună parte din aceste locuri. Trebuie să existe un punct de plecare, iar acesta este planul de 8 miliarde de euro, pe care noi îi băgăm în economie în următorii cinci ani, între 2015 şi 2020. Punem accent pe perioada 2015, semestrul II - 2016, unde avem măsuri de relaxare fiscală, care însumează un impact brut de 16 miliarde de lei. În anii următori (2017, 2018, 2019), impactul net însumează 33,2 miliarde de lei“, a explicat ministrul finanţelor publice, care a mai arătat că banii rezultaţi din aplicarea măsurilor de relaxare fiscală vor fi direcţionaţi, în primul rând, în reducerea TVA. “Aceşti bani vor fi direcţionaţi, în primul rând, în reducerea TVA. Cel târziu la sfârşitul acestui an, de la 24% la 20%, la general, şi de la 24% la 9% pentru produsele din carne, legume şi fructe, dar şi introducerea taxării inverse pentru TVA din construcţii“, a spus Darius Vâlcov.

Potrivit proiectului de Cod fiscal, cota unică de impozitare va fi redusă de la 16% la 14% din ianuarie 2019, ceea ce ar genera venituri suplimentare din TVA, contribuţii sociale, impozit pe salarii. Guvernul anticipează, potrivit Mediafax, că prin reducerea cotei unice vom avea o creştere economică suplimentară de 0,5%, numărul locurilor de muncă va creşte cu 50 de mii, iar investiţiile cu 1,1 puncte procentuale.

Autorităţile române însă îşi propun un obiectiv extrem de ambiţios, acela că, în cel mult 10-12 ani, ţara noastră va depăşi media PIB-ului pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. “Vrem să ajungem, în cel mult 10-12 ani, să depăşim media PIB-ului pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Vrem să ajungem ca, până în 2019, să avem cea mai relaxată politică de taxe din Uniunea Europeană. Nu ajunge un Cod fiscal sau un Cod de procedură fiscală pentru a modifica tot acest sistem în care funcţionăm de peste 25 de ani“, a menţionat Vâlcov. (Oana Nistor)